Dani europske baštine 2017. u Hrvatskoj

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada – ovogodišnja tema: Baština i priroda – krajolik mogućnosti.

 

 

 

 

Ministarstvo kulture RH

 

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada. Ovogodišnja tema je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti.

 

Svečano otvorenje središnje izložbe Pustinja Blaca – kulturni krajolik bit će 20. rujna 2017. godine u 19:00 sati, u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu.

 

Ovom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom. Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018.

 

U brojnim naseljima diljem Hrvatske, od Vukovara do Konavala, organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja.

 

Više dodatnih informacija o raznovrsnom programu možete pročitati u Publikaciji Dani europske baštine 2017. gdje su na jednom mjestu dostupni osnovni podatci o događajima: njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja kao i kratki opis njihova sadržaja.

 

 

 

Publikacija Dani europske baštine 2017.

 

i

 

Priopćenje Europske komisije i Vijeća Europe (hrvatski prijevod): Dani europske baštine 2017.: Uska povezanost između ljudi i prirode

 

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=18938

 

 

 

Odgovori