Izložba „Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo, 1988.-1991.“ u Puli

Nakon Zagreba, izložba o društvenim sukobima u kombinatu Borovo (1988-1991) bit će otvorena u Puli (15-30.IX.2017), a zatim u Vukovaru i Splitu.

 

 

Izložba „Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo, 1988. – 1991.“ u Dnevnom boravku Rojca

 

U petak 15. 9. u 20h otvara se izložba Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991. u Dnevnom boravku Rojca u Puli.

 

 

Izložba je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina. Njihovo istraživanje pod nazivom Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima. Upravo je format izložbe, uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i “uparivanje” istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike. (iz teksta Mirne Rul)

 

Izložba je postavljena u rujnu prošle godine u Galeriji Nova u Zagrebu, a na postavu u Puli, uz istraživački tim, surađivale su članice zadruge Slobodna domena, Barbara Majnarić i Katerina Duda. Nakon izložbe u Dnevnom boravku Rojca, Kome treba poduzeće? do kraja godine gostovat će u Vukovaru i u Splitu.

 

Izložba je otvorena do 30.9.

 

U petak 29.9. (u 21.15) i subotu 30.9. (u 15 sati) izložbu možete pogledati uz vodstvo autorskog tima. Više o istraživanju možete pronaći na web stranici

 

http://borovo1988.radnickaprava.org/

 

 

Izložbu organiziraju Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju uz suradnju Saveza udruga Rojca u Puli. Projekt se provodi kroz mrežu Clubture uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

 

Izvor: http://www.tvistra.hr/izlozba-kome-treba-poduzece-kombinat-borovo-1988-1991-u-dnevnom-boravku-rojca/

 

 

Odgovori