Otvorene prijave novog dokumentarnog festivala posvećenog kulturnoj opoziciji i neslaganju

U suradnji s Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma PAREVO, projektni tim EU projekta “COURAGE – Kulturna opozicija“ organizira natjecateljski, Međunarodni festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO, s filmovima iz Srednje i Istočne Europe, posvećen temi kulturne opozicije i neslaganja u bivšim socijalističkim državama.

 

 

EU projekt “COURAGE-Kulturna opozicija: razumijevanje kulturne baštine neslaganja” u okviru programa Obzor 2020 bavi se povezivanjem zbirki koje sadrže građu vezanu za teme kulturne opozicije u doba socijalizma. Zbirke se povezuju na digitalnoj platformi s raznim mogućnostima pretraživanja. U suradnji s Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma PAREVO, projektni tim organizira natjecateljski, Međunarodni festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO, s filmovima iz Srednje i Istočne Europe, posvećen temi kulturne opozicije i neslaganja u bivšim socijalističkim državama, za koji se traže dokumentarci visoke kvalitete, navode na razmišljanje te mogu izazvati zanimanje kod šire publike.

 

Redatelja(ima) najboljeg filma festival nagrađuje novčanom nagradom u vrijednosti od tisuću eura, a istu će dodijeliti Zaklada dunavske regije (The Danube Region Foundation – Dunatáj Alapítvány). Filmovi, koje će međunarodni žiri odabrati za festivalski program, bit će prikazani u četiri europske metropole (Budimpešti, Bukureštu, Pragu i Varšavi) između svibnja i prosinca 2018. godine, kao i u nekim drugim gradovima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj u obliku putujućeg filmskog festivala.

 

Festival je otvoren za sve prijave koje su relevantne za opću temu kulturne opozicije i neslaganja, no posebno je usmjeren na sljedeće podteme: svijet nekonformističke umjetnosti u vrijeme socijalizma; omladinske subkulture, underground glazba (rokeri, hipiji, pankeri); eksperimentalno kazalište; alternativni film, predstave i ples; neformalni oblici obrazovanja i izdavačke djelatnosti; ljudska prava i ekološki (zeleni) pokreti; emigrantske i disidentske grupe; pokreti alternativnog životnog stila; novi vjerski pokreti i tajne vjerske zajednice.

 

Misija festivala sastoji se u otkrivanju i promoviranju dokumentarnih filmova iz regije Srednje i Istočne Europe, u želji da se najbolja ostvarenja prikažu međunarodnoj publici. Festival dokumentarnog filma COURAGE – PAREVO predstavit će najinovativnije i najzanimljivije dokumentarce iz spomenutih dijelova Europe, bilo iz vremena socijalizma (tzv. bunkerirane filmove koji su iz nekog razloga bili osporavani i sada su pohranjeni u arhivima), bilo one suvremenije, od kratkih dokumentaraca do dugometražnih nagrađivanih filmova. Podršku će dobiti i filmski početnici koji žele prikazati svoj rad.

 

Prvi krug prijava istječe 29. rujna 2017. godine, a više informacija možete dobiti na stranicama cultural-opposition.eu i parevo.eu.

 

Izvor: http://www.dokumentarni.net/2017/08/30/otvorene-prijave-novog-dokumentarnog-festivala-posvecenog-kulturnoj-opoziciji-i-neslaganju/

 

 

Dodatne informacije:

https://hr-hr.facebook.com/couragecollections.hr/

 

 

Odgovori