Rita Monaldi i Francesco Sorti, povijesni roman “Malaparte, smrt kao ja”

Nakon niza prijevoda njihovih povijesnih romana o ranonovovjekovlju, izdavač Fraktura upravo je objavio još jedan roman Rite Monaldi i Francesca Sortija (gostiju skorog Festivala svjetske književnosti), ovoga puta o 20.stoljeću: “Otok Capri, kolovoz 1939.Italija je u raljama fašizma, a Drugi svjetski rat samo što nije počeo”.

 

 

 

 

Fraktura

 

 

Rita Monaldi

Francesco Sorti

 

 

Malaparte, smrt kao ja

 

 

Jezik izvornika: talijanski
Prijevod: Ana Biloš i Dragana Vulić Budanko
Broj stranica: 489
Godina izdanja: 2017.
Naslov izvornika: Morte come me

 

 

Otok Capri, kolovoz 1939. Italija je u raljama fašizma, a Drugi svjetski rat samo što nije počeo. Na blistavoj zabavi pod zvijezdama prepunoj talijanskih aristokrata, nacista, špijuna i milijunaša, književnik Curzio Malaparte, veliki zavodnik i enfant terrible fašističkog pokreta, susreće zagonetnu ljepoticu, ženu koju je čekao cijeli život. Ali noć je još mlada i prije nego završi, Malaparte će se sukobiti s časnikom SS-a i uvući u spletku koja bi mogla odlučiti sudbinu svijeta, a dvojica će mu agenata Mussolinijeve tajne policije dati do znanja da ga sumnjiče za ubojstvo mlade engleske pjesnikinje. Svjestan da mu zatočeništvo donosi smrt, Malaparte se skriva, ali se ne predaje. Prije nego dođu po njega, odlučan je otkriti tko mu pokušava podvaliti, ali i podvući crtu pod niz pustolovina, grešaka, junaštava i kukavičluka koje je nazivao životom.

 

Pročitaj poglavlje:

https://fraktura.hr/malaparte-smrt-poput-mene.html

 

 

 

Rita Monaldi i Francesco Sorti spisateljski su i bračni par koji je svjetski uspjeh postigao romanesknim serijalima posvećenim pustolovinama dvojice junaka – obojice povijesnih ličnosti – opernog pjevača kastrata, pijuna i diplomata Atta Melanija te Salaja, prepredenog i radoznalog posinka velikog Leonarda da Vincija. Nastali nakon višegodišnjih istraživanja, ti su osebujni povijesni romani začinjeni elementima trilera i romana zavjere (Imprimatur, Secretum, Veritas, Mysterium…), ali i sočnim, prskavim humorom koji ih čini intrigantnim i zabavnim štivom (Salajevo jaje, Salajeve sumnje).

 

 

Rita Monaldi klasična je filologinja specijalizirana za liturgijski jezik Katoličke crkve. Bila je izvanredni profesor na sveučilištima u Rimu i Beču te radila u talijanskom parlamentu. Od 1993. radi kao novinarka za različite novine i časopise u Italiji i Austriji. Teoretičar glazbe Francesco Sorti stručnjak je za baroknu glazbu, autor znanstvenih studija o operi u Rimu u 17. stoljeću. Bio je suradnik kulturnih programa talijanske državne televizije RAI i Radio Vatikana. Kao klasični gitarist nastupao je na radiju i televiziji. Rita Monaldi i Francesco Sorti žive u Rimu i Beču.

 

 

Izvor: https://fraktura.hr/rita-monaldi

 

 

Odgovori