Richard Flanagan, povijesni roman “Uskim putom duboko na sjever”

Fraktura je objavila hrvatsko izdanje romana “Uskim putom duboko na sjever” o željezničkoj pruzi koju su tijekom Drugog svjetskog rata gradili goloruki zarobljenici, među njima australski vojnici i autorov otac, koje su Japanci zarobili padom Singapura.

 

 

—-

 

 

Fraktura

 

Richard Flanagan

 

Uskim putom duboko na sjever

 

Jezik izvornika: engleski

 

Prijevod: Dražen Čulić

 

Broj stranica: 432

 

Godina izdanja: 2017.

 

Naslov izvornika: The Narrow Road to the Deep North

 

 

 

O knjizi

 

 

Kad Japanci 1942. osvoje Singapur, zarobljavaju dvadeset dvije tisuće Australaca. Među njima je i mladić s Tasmanije Dorrigo Evans, koji kao liječnik pokušava svoje sunarodnjake zaštititi od okrutnog bojnika Nakamure. No australski zarobljenici dobivaju nemoguć zadatak: da goloruki izgrade željezničku prugu kroz neprohodne šume Sijama. U svakodnevnoj borbi s bolestima i smrti Dorrigo nastoji ostati pribran prisjećajući se trenutka kad je prvi put ugledao Amy, plavokosu djevojku s grimiznom kamelijom. Premda je mislio kako je više nikad neće sresti, zapanjilo ga je kad je naišao na nju u hotelu svojeg tetka Keitha. U sijamskom paklu ostale uspomene iz predratnog doba sve više blijede, pa tako i ona na njegovu zaručnicu Ellu. No kad konačno nastupi mir, Dorrigo, Nakamura i ostali zarobljenici moraju se suočiti s mirnodopskim životom.

 

 

Uskim putom duboko na sjever vodećega australskog pisca srednje generacije Richarda Fla­nagana roman je iznimne snage, vješto ispričan i jako dirljiv. Epopeja o ljudskosti u nepodnošljivim okolnostima i borbi za život i ljubav zasluženo je 2014. dobila nagradu Booker.

 

 

Pročitaj poglavlje:

https://fraktura.hr/uskim-putom-duboko-na-sjever.html

 

 

 

 

RICHARD FLANAGAN

 

AUSTRALSKI PISAC I DOBITNIK BOOKEROVE NAGRADE ZA JUTARNJI

‘Veliki zločini počinju idejom da je okrutnost nužna u ime moralnog progresa’

 

Karmela Devčić

06.08.2017.

 

http://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/australski-pisac-i-dobitnik-bookerove-nagrade-za-jutarnji-veliki-zlocini-pocinju-idejom-da-je-okrutnost-nuzna-u-ime-moralnog-progresa/6438985/

 

 

Dragan Jurak

 

 

Moderna vremena

 

 

21.08.2017.

 

 

Richard Flanagan : Uskim putom duboko na sjever

 

 

http://www.mvinfo.hr/clanak/richard-flanagan-uskim-putom-duboko-na-sjever

 

 

Odgovori