Arheološka izložba ‘Kelti u Zvonimirovu’

Gradski muzej Virovitica priređuje od 12. kolovoza do 30. rujna izložbu “Kelti u Zvonimirovu”.

 

 

vrijeme: 12.08.2017. – 30.09.2017.

 

 

mjesto: Virovitica, Trg kralja Tomislava 6/II

 

 

url: http://www.muzejvirovitica.hr/

 

 

Otvorenje arheološke izložbe ‘Kelti u Zvonimirovu’ održat će se u subotu, 12. kolovoza 2017. u 20.30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, a u sklopu Rokova 2017. Cilj izložbe je valorizirati bogatu građu pronađenu sustavnim arheološkim iskapanjima u Zvonimirovu.

 

 

Kelti (od latinski Celtae, grčki Keltoi) na povijesnu pozornicu stupaju u 1. tisućljeću pr. Kr. kada zaposjedaju znatan prostor današnje Europe, od Atlantskog oceana do Crnog mora. Kao pripadnici indoeuropskog naroda iz svojeg ishodišta u Francuskoj postepeno se šire i nastanjuju po cije- loj Europi i u Maloj Aziji. Na osvojenom području ustanovljuju latensku kulturu. U Hrvatskoj je zabilježeno mnoštvo keltskih odnosno latenskih lokaliteta većinom pronađenih na temelju slučajnih nalaza ili kao posljedica rekognosciranja terena. Velika koncentracija latenskog materijala nalazi se u istočnom dijelu, ali isto tako i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Vrlo je mali broj istraživanih, pogotovo sistematskih iskopavanja. Među njima se nalazi Zvonimirovo.

 

 

Više o Keltima kao hrabrim i borbenim ratnicima, vrsnim poznavateljima metala i pivopijama, kroz nalaze iz Zvonimirova, saznajte na otvorenju izložbe autorice Silvije Salajić.

 

 

Privremeni izložbeni prostor nalazi se na Trgu kralja Tomislava 6/II u Virovitici.

 

Izložba će se moći pogledati do 30. rujna 2017.

 

 

Izvor: http://www.culturenet.hr/

 

 

 

Odgovori