Komentar Miljenka Jergovića o govoru francuskog predsjednika Emmanuela Macrona

“Govor Emmanuela Macrona na jednom francuskom stratištu za Europu je najvažniji i najpoticajniji politički događaj ljeta / Zanimljivo da je prešućen u hrvatskim medijima”.

 

 

 

 

Francuska u kojoj će njena mrtva djeca zauvijek živjeti

 

Miljenko Jergović

 

Jutarnji list

 

08.08.2017.

 

Govor Emmanuela Macrona na jednom francuskom stratištu za Europu je najvažniji i najpoticajniji politički događaj ljeta. Zanimljivo da je prešućen u hrvatskim medijima

 

 

Najvažniji događaj ovoga ljeta, dosljedno nezabilježen u svim hrvatskim medijima, govor je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na mjestu Zimskog velodroma u Parizu, u povijesti Holokausta dobro znanog kao Vel’ d’Hiv. Održan 16. srpnja, u prisustvu predsjednika izraelske vlade, čelnika židovskih institucija u Francuskoj, udruženja sinova i kćeri Židova deportiranih iz Francuske, preživjelih logoraša, francuskih rabina, gradonačelnice Pariza, parlamentarnih zastupnika, gradskih prefekata i članova Vlade, Macronov je govor prekid sedamdesetpetogodišnje tradicije poricanja francuske odgovornosti za deportaciju 13.152 Židova koji su tokom noći sa 16. na 17. srpnja 1942. istjerani iz svojih domova. Većina njih, oko osam tisuća, odvedeno je na Zimski velodrom, odakle su zatim deportirani u Auschwitz. Među njima bilo je 4115 djece, između dvije i šesnaest godina.

 

 

Cijeli članak dostupan je na poveznicama:

 

 

http://www.jutarnji.hr/komentari/francuska-u-kojoj-ce-njena-mrtva-djeca-zauvijek-zivjeti/6442777/

 

 

Francuska u kojoj će njena mrtva djeca zauvijek živjeti

 

 

Odgovori