Dan ustanka naroda Hrvatske

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 29.VII.2017, u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku.

 

 

 

 

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, u subotu, 29. jula 2017., s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku.

 

 

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanak u Srbu obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe, kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

 

 

Izvor: http://snv.hr/obavijesti/dan-ustanka-naroda-hrvatske-2017

 

 

 

 

Prethodne obavijesti na portalu Historiografija.hr

 

 

Povjesničari o ustanku u Srbu 1941. godine
http://www.historiografija.hr/news.php?id=3414

 

 

U Srbu uz policijsko osiguranje održana proslava 75. obljetnice ustanka
http://www.historiografija.hr/news.php?id=3448

 

 

Obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu
http://www.historiografija.hr/news.php?id=3442 

 

 

 

 

 

One comment

Odgovori