U slučaju kardinala Stepinca tumačenja ostaju i dalje različita

Objavljeno je zajedničko priopćenje Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca.

 

 

Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca izvijestila je u zajedničkom priopćenju kako su “u slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita”.

 

Komisija ističe kako je “zaključila da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još predmet različitih tumačenja.”

 

Naglašava da je proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo kako su sve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovjedaoce vjere.

 

U tom smislu, ističe Komisija, njezini su se članovi složili o mogućnosti buduće suradnje kako bi podijelili sjećanje na mučenike i ispovjedaoce vjere dviju crkava.

 

Članovi Komisije složili su se i da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960. – godine smrti kardinala Stepinca.

 

Naglašavaju kako se u radu “moglo također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju.”

 

Članovi Komisije ističu kako su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i odlučio ustanoviti Komisiju.

 

Svi su zato “zahvalni na srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.”

 

Navode kako su od početka rada Komisije članovi bili svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape te priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije.

 

Članovi Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca okupili su se pod predsjedanjem predsjednika Papinskoga vijeća za povijesne znanosti Bernarda Ardure 12. i 13. srpnja u Domu svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu na svomu šestom i posljednjem sastanku.

 

U ime Hrvatske biskupske konferencije (HBK) bili su prisutni: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup požeški mons. Antun Škvorčević, biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić te Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za povijest.

 

U ime Srpske pravoslavne crkve bili su prisutni: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije,  episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan te stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković.

 

HRT, 13.07. 2017.

 

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/396372/vatikan-zakljucci-mjesovite-komisije-o-kardinalu-stepincu

 

 

IKA

 

Zajedničko priopćenje Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca

 

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=191849

 

 

 

Otvoreno: O Stepincu još treba odlučiti Papa

 

13.07.2017.

 

Komisija sastavljena od hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, čija je zadaća bila razmotriti djelovanje kardinala Stepinca, završila je s radom. Zajednički zaključak nije donesen. Stručnjaci i dalje imaju različita stajališta.Postupak kanonizacije sada je isključivo u ovlasti pape Franje. Hoće li ga proglasiti svetim, raspravljalo se u večerašnjoj emisiji. U Otvorenom su sudjelovali mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i nećak kardinala Stepinca, predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac,  prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu dr. sc. Anto Gavrić, , povjesničar dr. sc. Hrvoje Klasić autorica filma “Kardinal i njegova Crkva” Višnja Starešina i novinar Večernjeg lista Darko Pavičić. Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, unatoč pozivu da sudjeluje u emisiji, nije poslala svojeg predstavnika.

 

http://vijesti.hrt.hr/396401/otvoreno-hoce-li-papa-franjo-bl-alojzija-stepinca-proglasiti-svetim

 

Iz medija:

 

http://direktno.hr/direkt/otvorenom-zestoko-o-stepincu-obracun-pupovca-i-pavicica-91852/

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/burna-rasprava-u-otvorenom-oko-stepinca-posvadjali-se-hrvoje-klasic-i-visnja-staresina/982637.aspx

 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/na-potezu-je-papa-franjo-hrvatima-je-stepinac-i-dalje-svetac-srbima-ustaski-vikar-20170714

 

http://100posto.hr/news/teska-paljba-po-svecu-iz-srca-zagreba-stepinac-je-bio-slabic-koji-je-blagoslivljao-ustase

 

http://www.blic.rs/alojzije-stepinac

 

 

Odgovori