Izložba “Fragmenti života Banovine i Pounja”

Od 12. srpnja do 3. rujna 2017. u Etnografskom muzeju u Zagrebu održava se izložba “Fragmenti života Banovine i Pounja”.

 

 

 

 

Etnografski muzej, Zagreb

 

http://www.emz.hr/

 

 

12. srpnja – 03. rujna 2017.

 

 

Izložbom „Fragmenti života Banovine i Pounja“ Etnografski muzej nastavlja dugogodišnju suradnju sa zagrebačkom Međunarodnom smotrom folklora, koja se ove godine održava 51. puta.

 

 

Prateći poseban tematski program posvećen etnografskoj baštini Banovine i Pounja, područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti, izložba obuhvaća različite sfere nekadašnjeg, tradicijskog, života tamošnjeg stanovništva: narodne nošnje, nakit, torbe, platneno posoblje, glazbala, manje drvene i glinene predmete za kućnu upotrebu, dječje igračke i drugo.

 

 

Predmeti odabrani iz više bogatih zbirki Etnografskog muzeja potječu u najvećoj mjeri s početka 20. st.; poneki iz lokaliteta koji su danas rijetko naseljeni. Muzejskim primjercima ženskih i muških narodnih nošnji pridruženo je nekoliko vrijednih kompleta iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji. Posebno je za izložbu posuđena oko stotinu godina stara ženska nošnja iz sela Prnjavora Čuntićkog, vlasnice Ankice Radošević, koja je kao članica KUD-a ”Seljačka sloga” iz Prnjavora, bila sudionica prve Smotre folklora u Zagrebu 1966. godine. Pridodane su i fotografije iz obiteljskog albuma.

 

 

Stručnjaci Etnografskog muzeja višekratno su tijekom 20 st. istraživali područje Banovine i Pounja. Godine 1923. kustosi muzeja organizirali su jedinstveni istraživački pothvat – „Pokupsku ekspediciju“ kajacima, kojom je bio obuhvaćen i dio Banovine. Sustavnija istraživanja tijekom druge polovice 20 st., u suradnji s konzervatorima tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obuhvaćala su različite teme: tradicijsku arhitekturu i gospodarstvo, kućne zadruge, kućni inventar, tekstilno rukotvorstvo, nošnje, običaje, priče i pjesme, zanate, nadgrobne spomenike… Dio terenskih zapisa, izvještaja, fotografija i skica koji se čuvaju u dokumentaciji Muzeja, također je izložen ovom prigodom.

 

 

Odgovori