Filmski program “Stanovanje na filmu”

U petak, 30. lipnja 2017. u 20 sati u BAZI u Zagrebu (Adžijina 11) prva večer ciklusa “Politike reprezentacije” uključuje “komparativni prikaz starih i novih promotivnih filmova posvećenih planskom razvoju Zagreba”.

 

 

 

 

Filmski program “Stanovanje na filmu”

kustosica: Petra Belc

 

 

prva večer ciklusa “Politike reprezentacije”

 

 

petak, 30.6.2017., 20 sati

BAZA, Adžijina 11

 

 

Ovogodišnji filmski program otvaramo projekcijom kratkih filmova u BAZI, nakon čega slijedi razgovor s redateljem Vanjom Vascarcem.

 

 

Optimizam koji je pratio razvoj društva u Jugoslaviji na osobit se način artikulirao i filmskim sredstvima. Sredinom prošlog stoljeća osnovano je filmsko poduzeće Zagreb film i ostvarivalo je značajne uspjehe na polju umjetničkog igranog, reklamnog i animiranog filma, dok je istodobno s gotovo jednakim entuzijazmom oblikovalo i filmske reprezentacije Zagreba. Komunicirajući razvoj grada vizualnim posredovanjem ovog održavnog poduzeća, gradske vlasti prenose nam da je između 1953. i 1957. dovršeno “7300 novih komfornih stanova”, dok se ta brojka u razdoblju između 1963. i 1967. penje na 26 tisuća novoizgrađenih stambenih jedinica. Širi se mreža autobusnog i tramvajskog prometa, grade se nove ceste, škole i općinski Domovi narodnog zdravlja koji, ulažući paralelno u modernizaciju medicinske opreme, građanima pružaju liječničku skrb. 1963. pušta se u promet sljemenska žičara, a ubrzo i zagrebačka zračna luka dobiva novu pristanišnu zgradu.

 

 

Ove se informacije prezentiraju u kratkim namjenskim filmovima kroz pažljivo odmjerenu ritmičku strukturu i promišljenu izmjenu (eksperimentalne i popularne) pozadinske glazbe i prizornih šumova i zvukova. Kamera pritom podjednako lebdi nad gradom kao što ulazi i u tvorničke hale, supermarkete i kvartovske knjižnice, a cjelina je režijski obogaćena atmosferskim kadrovima detalja i montažnom igrom krupnih planova repetitivnih uzoraka stambenih blokova ili proizvodnih traka. U filmovima je uglavnom prisutan i pripovjedač koji gledatelju pomaže da jasno razumije “velik[e] misli promišljenog i jedinstvenog plana” za “narednih 30 godina”, kojima su gradske vlasti strateški planirale razvoj Zagreba. Stvarna stambena naselja rastu pred očima gledatelja, dok Zagrepčani sjedaju u stvarne žičare i u širokim se planovima snježnim padinama spuštaju s vrha Sljemena.

 

Pedesetak godina kasnije, promotivni filmovi namijenjeni prezentaciji projekata od strateške važnosti za Grad Zagreb otkrivaju drugačiju sliku: sadašnjost je nejasno smještena između fikcije i zbilje, a prošlost kao da je lišena činjeničnog utemeljenja i uprizorena u skladu s nečijim nostalgičnim impresijama, krupni planovi skrivaju širu sliku stvarnosti dok je obećavana budućnost svedena na fantazmatske rendere i 3D projekcije ne/znalačkog tehnofuturizma.

 

 

Komparativni prikaz starih i novih promotivnih filmova posvećenih planskom razvoju Zagreba i njegovim kapitalnim investicijskim projektima otvaraju ovogodišnji filmski program, otvarajući ključna pitanja o politikama njihove reprezentacije. Koji su proizvodni modeli danas zamijenili nekadašnju suradnju s državnim poduzećima poput Zagreb filma, kako se oni odražavaju na tržište filmske proizvodnje i jesu li zaista (dugoročno) bolje rješenje? Na koje se načine redateljski oblikuju pripovijesti gradskih i industrijskih propagandnih filmova, tko odlučuje o njihovom izgledu i sadržaju, i na čemu se temelje briefovi klijenata? Koliko je pritom bitna režijska vještina, stupanj inovacije i proizvodna kvaliteta filma te koliko se javnog novca investira u njihov nastanak? Filmska “svečanost rada i blagostanja u nekadašnjoj zemlji seljaka “s polovice prošlog stoljeća i današnji filmski posredovani urbani vizionari, osim istraživačko-gledateljskog užitka, povod su za razgovor o pitanjima krize institucija socijalne države, posljedicama slobodnog tržišta i neobičnim spregama privatnih proizvodnih investicija i javne gradske propagande.”

 

 

Petra Belc

 

 

Program se odvija uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

 

 

Izvor:

 

http://www.blok.hr/hr/umjetnici-za-kvart/petra-belc-filmski-program-stanovanje-na-filmu

 

Odgovori