Nada Topić, “Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja”

Objavljena je knjiga „Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja“ koja je nedugo potom nažalost postala rekvijem za još jednu zatvorenu knjižaru u Hrvatskoj.

 


 

• Biblioteka: Academica
• Izdavač: Naklada Ljevak
• Godina: 2017.
• Broj stranica: 256

 

Knjiga Nade Topić Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja istražuje doprinos splitske Knjižare Morpurgo stvaranju i razvoju kulturnoga života u Splitu i Dalmaciji. Istraživački rezultati, prikupljeni različitim metodama, a prije svega studijom slučaja, izneseni su pregledno i jasno te strukturirani kao zanimljiva priča potkrijepljena brojnim minucioznim istraživanjima. Izniman su doprinos ovoga istraživanja raznorodni arhivski i drugi temeljito istraženi izvori, znalački obrađeni i analizirani pojedinačno i u odnosu jedni na druge, što je naposljetku pridonijelo stvaranju cjelovite slike poslovanja Knjižare Morpurgo iz svih aspekata, ali i utjecaja povijesnih prilika na to poslovanje te svojevrstan povratan utjecaj koji je Knjižara Morpurgo zbog svoje društvene, kulturne i političke važnosti imala na onodoban društveni život Splita i Dalmacije, pa i ukupan hrvatski kulturni prostor.

Svojom temom, koja uspješno popunjava veliku prazninu u povijesti hrvatskoga knjižarstva i nakladništva, bogatom arhivskom građom te jasnim i znanstveno utemeljenim pristupom povijesti kulture čitanja knjiga. Nada Topić uspješno je odgovorila na niz do sada neodgovorenih pitanja koja će poslužiti kao temelj za ispisivanje cjelokupne povijesti knjižarstva u Hrvatskoj.

O autorici

Nada Topić rođena je u Splitu 11. svibnja 1977. godine. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na Sveučilištu u Zadru stekla je zvanje magistre knjižničarstva, a 2015. godine na istom sveučilištu doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom studiju Društvo znanja i prijenos informacija. U 2016. godini stekla je stručno zvanje više knjižničarke. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, povijesti knjige i čitanja te je izlagala na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima. Objavila je dvije zbirke pjesama (Svetac u trajektnoj luci, 2005. i Meteorologija tijela, 2015.), slikovnicu za djecu (Kako se rodila roda, 2008.) te zbirku kratkih priča (Male stvari, 2016.), a tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Suradnica je lokalnog mjesečnika Solinska kronika. Predsjednica je Društva knjižničara u Splitu od 2017. godine te članica međunarodnog udruženja Society for the history of autorship, reading and publishing (SHARP) i Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK). Živi i radi u Solinu.

 

 

Izvor: http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-21813

 

 

POSLJEDNJI DANI NAJSTARIJE KNJIŽARE NA SVIJETU Stvar je prokletno tužna i bizarna, kako je moguće da se gasi knjižara koja je dobila knjigu o sebi!?

 

http://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/posljednji-dani-najstarije-knjizare-na-svijetu-stvar-je-prokletno-tuzna-i-bizarna-kako-je-moguce-da-se-gasi-knjizara-koja-je-dobila-knjigu-o-sebi/6222066/

 

 

 

Odgovori