Počelo snimanje igrano-dokumentarne serije Doba uskoka

Nakon međunarodnoga uspjeha dokumentarnih serija Hrvatski kraljevi i Republika Hrvatska radiotelevizija (HRT) počela je snimanje igrano-dokumentarne serije Doba uskoka scenarista, redatelja i skladatelja Božidara Domagoja Burića. Nova serija iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim scenama, koje će se tijekom lipnja snimati na zagrebačkome Jakuševcu, dotiče 14. i 15. stoljeća.

 
Senjske uskoke možemo nazvati hrvatskim piratima s Kariba, s tom razlikom da su se pustolovine koje naša serija pokazuje doista i dogodile. Cijela se ekipa veseli početku rada na tome projektu i činjenici da će se povijest senjskih uskoka uskoro gledati po cijelome svijetu, ističe Božidar Domagoj Burić, čija je serija Hrvatski kraljevi prodana u više od trideset država. Sličan uspjeh imala je i serija Republika koja se početkom svibnja počela prikazivati na programu Viasat History.

 
Igrano-dokumentarna serija Doba uskoka snimat će se u studiju Anton Marti Hrvatske radiotelevizije do 22. lipnja, a na savskome nasipu kod Jakuševca 23. i 24. lipnja. Snimanje na Jakuševcu bit će jako atraktivno jer uprizorujemo bitku kod Nikopolja 1396. godine kad su Turci nabijali svoje protivnike na kolac. Rekonstruiramo taj događaj. Ondje će se snimati i pad Konstantinopola 1453. godine. Glavni je lik Mehmed Osvajač, koji je hrvatskoj javnosti dobro poznat kao sultan. Sudjelovat će sedam konjanika te sedamdeset i pet statista pješaka, najavljuje producentica Marija Kosor.

 
Hrvatska radiotelevizija je za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković kaže da su se uskočki kostimi izradili prema zapisima do kojih se došlo te crtežima. U izradi je pomogao i Tomislav Aralica, kolekcionar i jedan od vodećih stručnjaka za hrvatsko povijesno oružje.

 
Kolega Božidar Domagoj Burić prihvatio se privlačne i zanimljive, ali slabo poznate i vrlo zahtjevne teme iz hrvatske povijesti. S obzirom na dosadašnja iskustva i ekipu koju je okupio vjerujem da će gledatelji dobiti još jednu atraktivnu televizijsku seriju, koju će poput prethodnih vidjeti i publika diljem svijeta za što već postoji zanimanje, ističe rukovoditelj Odjela za dokumentarnu produkciju Hrvatske radiotelevizije Vladimir Brnardić.

 

 

Igrano-dokumentarna serija Doba uskoka sastoji se od četiriju nastavaka – svaki u trajanju od 50 minuta. U njihovoj izradi sudjeluje ista ekipa koja je pripremala Hrvatske kraljeve i Republiku. Uz redatelja, scenarista i skladatelja Božidara Domagoja Burića u njoj su montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković. Scenograf je Igor Juras, nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić, a producentica Marija Kosor.

 

 

Serija bi se na Hrvatskoj radioteleviziji trebala početi prikazivati krajem iduće godine.

 
Autor: Hrvatska radiotelevizija RJ Komunikacije
13. 06. 2017.

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/392308/pocelo-snimanje-igrano-dokumentarne-serije-doba-uskoka

 

 

Odgovori