Emisija “Pogled u prošlost”: U iščekivanju apokalipse

U nedjelju, 18. lipnja 2017. u 21:30 sati o apokalipsi, mileniju i milenarizmu razgovaraju Mladen Ančić i Trpimir Vedriš.

 

 

Nedjeljom na HRT3 u 21:30, emisija o povijesti

 
Gledamo emisiju o povijesti Pogled u prošlost. Na zanimljiv način, polemički i s različitih aspekata, emisija obrađuje razne teme, fenomene i osobnosti. Stručnjaci emisije Pogled u prošlost, rasvjetljujući svjetske povijesne teme s poznatih, ali i manje poznatih aspekata, neće se libiti govoriti o povijesno-sociološkom kontekstu ključnih globalnih povijesnih zbivanja koja su se na razne načine odrazila i na naše područje.

 
18. lipnja – U iščekivanju apokalipse

 

Što je apokalipsa i otkuda potječe taj naziv? Kakva je veza između milenija i milenarizma? Kako su ljudi kroz povijest računali dolazak Sudnjega dana, odnosno konačnog kraja svijeta? Zašto je srednjovjekovno društvo živjelo u strahu, a što je s čovjekom današnjice? Boji li se? Ili se nada i iščekuje? Što zagovara radikalni islam, a što pokret Doomsday Preppers? Odgovore daju dokumentarni film Vladimira Brnardića “Milenij” i povjesničari: prof. dr. Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru i Hrvatskih studija u Zagrebu te stalni gost komentator docent Trpimir Vedriš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Urednica: Marijeta Stipić Miočić

 

* * * *

 

Prema području ekspertize i razdobljima koje obrađujemo, u svakoj emisiji sudjeluje jedan od trojice stalnih komentatora: doc. dr. sc. Ivan Bulić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, doc. dr. sc. Trpimir Vedriš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest. Uz komentatora o temi govori gost, stručnjak za to područje. Razgovoru u studiju prethodi uvodni dokumentarni film vezan uz temu.

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/355218/pogled-u-proslost

 

 

Odgovori