Walter Kasper, “Martin Luther. Ekumenska perspektiva”

Povodom 500. obljetnice Lutherove reformacije izdavač Kršćanska sadašnjost 2017. objavio je hrvatsko izdanje knjige o Lutheru u kojoj se navodi da “ima toliko slika o Lutheru koliko ima knjiga o Lutheru”.

 

—-

 

Martin Luther
Ekumenska perspektiva
Walter Kasper

 

 

„Samo je malo povijesnih osobnosti koje još i nakon 500 godina upravo kao magnet u sjećanju privlače prijatelje i neprijatelje kao Martin Luther. Pritom se slika koju su ljudi tijekom 500 godina stvorili o Martinu Lutheru umnogome promijenila: Luther kao reformator, Luther kao crkveni otac protestantizma; Luther kao borac za razum i slobodu, Luther kao hrabri njemački nacionalni junak i mnoge druge. Već je rečeno: ima toliko slika o Lutheru koliko ima knjiga o Lutheru.

 

 

Za katolike je Luther dugo vremena bio samo krivovjerac koji snosi krivnju za raskol zapadne Crkve, sa svim njegovim lošim posljedicama do danas. Ta su vremena uglavnom prošla.

 

 

Katoličko lutherovsko istraživanje u 20. stoljeću donijelo je znakovit preokret u shvaćanju Luthera: dovelo je do priznavanja Lutherove izvorne vjerske težnje, do pravednijeg suda o krivnji za crkveni raskol i, u znaku ekumenizma, do recepcije nekih njegovih spoznaja te osobito njegovih crkvenih pjesama.

 

 

Posljednje pape priključili su se tom gledanju, zadnji put papa Benedikt 23. rujna 2011. pri svojem posjetu u kapitulskoj dvorani u augustinskom samostanu u Erfurtu, gdje je Luther položio svoje redovničke zavjete. Za neke je Luther već gotovo postao zajedničkim crkveni Ocem“, piše kardinal Kasper na početku svoje knjige koja je objavljena u povodu 500. obljetnice Lutherove reformacije.

 

 

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Godina izdanja: 2017.
90 str.

 

 

Prelistajte knjigu:

 

http://www.ks.hr/martin-luther

 

 

Odgovori