Oktobarika: intervju s Boženom Vranješ-Šoljan o boravku u Sovjetskom Savezu na 50. obljetnicu Ruske revolucije

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije portal Oktobarika objavio je razgovor s povjesničarkom Boženom Vranješ-Šoljan “Moj boravak u Sovjetskom Savezu na 50.obljetnicu Oktobarske revolucije”.

 

 

Kanal Oktobarika

 

100.1917

 

https://oktobarika.wordpress.com/

 
Božena Vranješ-Šoljan: Moj boravak u Sovjetskom Savezu na 50. obljetnicu Oktobarske revolucije

 

 

Božena Vranješ-Šoljan, umirovljena profesorica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, boravila je u Sovjetskom Savezu upravo tijekom 50. obljetnice Oktobarske revolucije 1967. godine. Ovogodišnja 100. obljetnica prava je prigoda za razgovor o prethodnoj velikoj godišnjici. Razumljivo je da nije moguće s odmakom od pedeset godina sjetiti se svih pojedinosti, no sjećanja na to jedinstveno putovanje i dalje su iznimno živa. Posebno su dragocjene fotografije s putovanja koje nam je profesorica ljubazno ustupila te ih prilažemo razgovoru.

 
Kako je uopće došlo do vašeg putovanja u Sovjetski Savez 1967. godine?

 
Božena Vranješ-Šoljan: Stekli su se uvjeti za to putovanje. Tada sam naime bila studentica treće godine jednopredmetnog studija povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Naravno da se u medijima spominjala 50. obljetnica Oktobarske revolucije i mene je to interesiralo. Željela sam vidjeti tadašnji Sovjetski Savez i steći dojam o njemu, što me je dakako i kao povjesničarku zanimalo. Međutim, nije bilo jednostavno realizirali to putovanje; trebali ste se organizacijski povezati s nekim da biste bili sudionik tog obilježavanja. To mi je uspjelo pomoću organizacije koju su poduzeli kulturni radnici u Zagrebu i Hrvatskoj. Među njima je najviše bilo novinara s Radiotelevizije Zagreb. Stjecajem okolnosti upala sam u njihovu grupu. Bilo nas je 40-ak, možda i više, do 60 ljudi. Trebalo bi vidjeti jesu li nakon povratka objavljivani kakvi prilozi u novinama ili televiziji o tom putovanju i kakvi su bili odjeci. Putovanje sam platila sama, radeći kao i svake godine sezonski. Malo je otegotna okolnost bila što su tada, krajem 10. i početkom 11. mjeseca, već počela predavanja na fakultetu, ali i to je bilo riješeno u dogovoru s profesorima.

 

 

Cijeli razgovor dostupan je na poveznici:

 

 

Božena Vranješ-Šoljan: Moj boravak u Sovjetskom Savezu na 50. obljetnicu Oktobarske revolucije

 

 

Odgovori