Rubrika “Kako nas vide drugi” – politologinja Mirjana Kasapović

“Hrvatskoj su nasušno potrebni “nova historiografija” i “novi historičari” koji će fašističko i komunističko razdoblje naše povijesti istraživati na osnovi novih historijskih izvora, suvremenih teorijskih pristupa i metodoloških postupaka (…)”.

 

 

Mirjana Kasapović

 

Za razliku od Orbana, Putina i Vučića, svoju je moć temeljio na dva potrošena mita

 

Globus

 

19.06.2016.

 

(…)

 

Postavivši na glavna urednička mjesta na HRTV-u članove parapolitičke udruge Hrvatski novinari i publicisti, širom je otvorio vrata medijskoj promociji revizionističkih stavova “domoljubnih povjesničara”, skupine parohijalnih historiografa koji svoja znanja o povijesti nisu stjecali na inozemnim sveučilištima, razvijali u međunarodnima znanstvenim projektima i testirali na međunarodnim konferencijama i u stranim znanstvenim publikacijama. Čitaju li oni uopće povijesna djela na stranim jezicima? Vide li oni kako je NDH zauvijek uvela Hrvatsku i Hrvate u sve svjetske udžbenike i studije o fašizmu, genocidu, protusemitizmu, političkom kriminalu svake vrste?

 

Iz svoje “znanstvene” perspektive oni sustavno relativiziraju kriminalnu prirodu ustaškog režima i NDH, ograničavajući se na osudu “ustaških zločina” kao da je riječ o elementarnoj nepogodi, dok istodobno bezostatno kriminaliziraju jugoslavenski i hrvatski antifašistički pokret i komunistički režim, ne zaustavljajući se na osudi njihovih zločina i smještajući te zločine u samu bit pokreta i poretka. Hrvatskoj su nasušno potrebni “nova historiografija” i “novi historičari” koji će fašističko i komunističko razdoblje naše povijesti istraživati na osnovi novih historijskih izvora, suvremenih teorijskih pristupa i metodoloških postupaka te, sukladno rezultatima do kojih dođu, revidirati postojeće historiografske spoznaje i dogme. Potrebni su nam znanstveni revizionisti, a ne ideološki recenzenti povijesnih događaja.

 

(…)

 

Izvor: http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/za-razliku-od-orbana-putina-i-vucica-svoju-je-moc-temeljio-na-dva-potrosena-mita/4453298/

 

Odgovori