Izložba “Umro je drug Tito”

Izložba “Umro je drug Tito” otvorena je u „Starom selu“ u Kumrovcu (18.V-16.VII.2017).

 


 

Izložba Umro je drug Tito postavljena je povodom Međunarodnog dana muzeja koji se ove godine obilježava s temom: Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima.

 

Titova smrt prikazana je kroz putovanje i ispraćaj Plavog vlaka koji je Titovo tijelo prevezao od Ljubljane, u kojoj je umro, do Beograda, gdje je pokopan. Televizijska vijest na trenutak nas vraća u dan kada je Tito umro, a fotografije i novinski članci prikazuju ispraćaj u Ljubljani, Zagrebu i Kumrovcu, prolazak vlaka kroz Jugoslaviju, te sprovod u Beogradu.

 

Novinski prilozi nastali na petu i desetu obljetnicu smrti i novinske polemike oko održavanja Memorijalnog centra Josip Broz Tito pokazuju promjenu odnosa prema Titu kroz vrijeme.

 

Posjetitelji su pozvani da zapišu svoja i obiteljska sjećanja na dan Titove smrti jer vjerujemo da je nedjeljno popodne, kada je Jugoslavija na trenutak stala, na ovaj ili onaj način ostalo zabilježeno u obiteljskim predajama.

 

Cilj izložbe nije glorifikacija, pa čak niti pokušaj valorizacije Titova života, već poziv da u muzejima prestanemo prešućivati dio vlastite prošlosti.

 

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Vlatka Filipčić Maligec.

 

Izložbe je postavljena u dijelu Titove rodne kuće u „Starom selu“ u Kumrovcu (http://www.mss.mhz.hr/).

 

Otvorena je 18. svibnja, a bit će postavljena do 16. srpnja.

 

 

Odgovori