Izložba “Knjižno blago Knjižnice Filozofskog fakulteta: bečka moderna oko 1900.”

U petak, 26. svibnja 2017. u 13 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bit će otvorena izložba i održana stručna predavanja.

 

 

Filozofski fakultet u Zagrebu

 

Otvorenje izložbe o knjižnom blagu Fakulteta

 

U petak, 26. svibnja 2017., u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice Filozofskog fakulteta, u 13 sati, bit će otvorenje izložbe pod nazivom “Knjižno blago Knjižnice Filozofskog fakulteta: bečka moderna oko 1900.” Stručna predavanja održat će Dr. Nikolaus Weichselbaumer (Universität Mainz) i Dr. Stephan Kurz (FF, Odsjek za germanistiku). Izložba spada u program Austrijske knjižnice Zagreb a postavljena je u predvorju knjižnice FF-a do 31. svibnja 2017. godine.

 

Zahvaljujući bogatim kulturnim vezama između Hrvatske i Austrije, fakultetska knjižnica obiluje građom na njemačkom jeziku, a ova pak obiluje knjigama koje su zanimljive sa stanovišta knjižnoga oblikovanja. Naglasak izložbe je na bečkoj moderni; izložene su knjige koje upečatljivo dokumentiraju cirkulaciju znanja, lektire, estetičkih predodžbi. Na otvorenju će govoriti Dr. Nikolaus Weichselbaumer (Institut für Buchwissenschaft, Universität Mainz: “Buchgestaltung in Wien um 1900: Ornament und Lesbarkeit”) i Dr. Stephan Kurz (ÖAD-lektor na Odsjeku za germanistiku): “Was macht die Schrift mit dem Text?”

 

 

Izvori:

 

http://www.ffzg.unizg.hr/

 

http://kulturforum-zagreb.org/hr/article/knjizno-blago-becka-moderna-oko-1900-u-knjiznici-f/

 

 

 

Odgovori