V. Rimski dani u Vinkovcima

Dana 26. i 27. svibnja 2017. godine Turistička zajednica grada Vinkovaca po peti puta organizira manifestaciju Rimski dani.

 

 

V. Rimski dani (26. i 27. svibnja)

 

Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike, gospođe Kolinde Grabar – Kitarović, Turistička zajednica grada Vinkovaca organizira V. Rimske dane u Vinkovcima 26. i 27. svibnja 2017. godine. Svoju potporu pružili su: Gradski muzej Vinkovci, Grad Vinkovci i tvrtka Promo Cibalae.

 

Cilj manifestacije je uključiti što više posjetitelja u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, prikaz života Rimljana, igrokaze i sl., prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje svih uzrasta.

 

Da ova manifestacija ima zaista mnogo potencijala govori i potpora Grada Vinkovaca, kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Ivan Bosančić, rekavši da je ovo manifestacija koja je kroz kratko vrijeme svoga postojanja postala prepoznata široj javnosti te da, uz Vinkovačke jeseni, predstavlja okosnicu turističke ponude grada Vinkovaca.

 

Tema manifestacije

 

O temi manifestacije više je rekao kustos Gradskog muzej Hrvoje Vulić. koji je istaknuo kako naziv: „Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! – Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri! je vezn za pobunu Batona (Batona Breučkog i Batona Deziderijatskog). Naime, u jednom trenutku bile su potrebne snage tri Cezara (Tiberije i Germanik su i osobno sudjelovali, a August je bio vrlo angažiran iako iz daljine). Pobuna bi se vjerojatno i dalje nastavila da se 7. i 8. godine nije dogodila suša u kombinaciji s vrlo jakim zimama, uz rimsku politiku spaljene zemlje koja je prisilila panonska plemena na predaju. 7. godina označila je vrhunac rimskih vojnih operacija.

 

Večer uoči V. Rimskih dana, Iločki podrumi pripremaju degustaciju svojih vina na „Rimskoj večeri vina“ u caffe baru Šinobus u 20:00 sati. Ljubitelji dobroga vina i rimskih zalogajčića pozvani su doći u dvorište caffe bara i uz biranu glazbu uživati u posebnom, rimskom ugođaju.

 

V. Rimski dani obiluju različitim igraonicama za djecu koje vode volonteri Društva Naša djeca Vinkovci. Za sve uzraste pripremljene su radionice keramičarki te cirkuske radionice. Posjetitelji će moći kušati craft piva, kupiti predmet za uspomenu na rimskom sajmu, a djeca 5. razreda vinkovačkih osnovnih škola, uz jednu gostujuću ekipu iz Vukovara, pokazat će svoje znanje o Rimskom carstvu i Cibalama na Olimpijadi znanja.

 

Ekskluzivno

 

Ekskluzivno će se moći obići lokalitet Kamenica. Naime, svi koji se prijave na vrijeme, a pratiti treba web FB stranicu Turističke zajednice grada Vinkovaca budući da je broj mjesta ograničen, po prvi će puta moći vidjeti lokalitet koji ima izuzetnu važnost kao mjesto mučeničke smrti sv. Poliona.

 

Profesorice i učenici Gimnazije M. A. Reljkovića pripremili su radionicu „Latinski naš svagdašnji“ za djecu 7. i 8. razreda te radionicu za djecu nižih razreda osnovnih škola „U svijetu mitova“ u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci.

 

Gladijatori i legionari

 

Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu i rado viđenu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani. Oni će u svojim nastambama/taborima koji će biti podignuti u velikom parku, boraviti cijeli dan i pokazivati zainteresiranima kako su živjeli i čime su se bavili Kelti odnosno Rimljani. U večernjem programu prezentirat će se u svečanom defileu u petak, a kroz veliku bitku i u subotu, u programu čiji scenarij i režiju potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Neizostavne su borbe gladijatora u kojima sudjeluju i vinkovački borci, a borit će se i legionari Dioklecijanove legije.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

http://www.tz-vinkovci.hr/

 

 

Odgovori