PROSLAVA 200. OBLJETNICE PODRŽAVLJENJA KLASIČNE GIMNAZIJE U SPLITU

U  četvrtak, 25. svibnja 2017. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu održat će se znanstveni skup i svečana akademija „200.obljetnica podržavljenja Klasične gimnazije u Splitu“.

 

 

Društvo prijatelja kulturne baštine Split organizira zajedno sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU, Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Državnim arhivom u Splitu, I. gimnazijom Split i Nadbiskupijskom klasičnom gimnazijom “Don Frane Bulić“ Split, znanstveni skup i svečanu akademiju “200. obljetnica podržavljenja Klasične gimnazije u Splitu“. Znanstveni skup će se održati u četvrtak 25. svibnja 2017. s početkom u 09:00 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU, Trg braće Radić 7. Po završetku znanstvenog skupa dr. sc. Ivan Basić će predstaviti knjigu Govori protiv Kataline, Marka Tulija Cicerona. Knjigu je preveo Ante Podrug, a uredila i uvodnu studiju napisala Inge Belamarić, inače oboje dugogodišnji profesori klasičnih jezika u I. gimnaziji Split. Svečana akademija uz glazbeno-dramski program učenika I. gimnazije Split i Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“ Split, održat će se istog dana u 19:00 sati u u velikoj dvorani Nadbiskupijske klasične gimnazije na adresi Zrinsko-Frankopanska 19, uz vodstvo profesora Jerka Župe.

 

Splitski nadbiskup Stjepan Cosmi utemeljio je 1700. godine Sjemenište u Splitu. U okviru te ustanove djelovala je i crkvena gimnazija. Dolaskom pod austrijsku upravu Dekretom od 3. prosinca 1916. Dalmatinsko namjesništvo u Zadru je najavilo otvaranje državne Klasične gimnazije u Splitu. Godine 1817. to je provedeno reorganizacijom škole tako da je postala državna s pravom javnosti. Odlukom od 30. listopada postavljen je za prvog prefekta kanonik Nikola Didoš ravnatelj sjemeništa. Smještena je u staroj zgradi sjemeništa u povijesnoj jezgri Splita.

 

Počasni predsjednik znanstvenog skupa je akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU. Predsjednik provedbenog odbora je dr. sc. Stanko Piplović, a tajnik Marijan Čipčić, prof., obojica članovi predsjedništva Društva prijatelja kulturne baštine Split. Ostali članovi provedbenog odbora su: prof. dr. sc. Josip Vrandečić, pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Marina Grgičević, prof., ravnateljica Državnog arhiva u Splitu, Marijan Puljiz, prof., ravnatelj I. gimnazije Split, te don Josip Dukić, prof., ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“ Split.

 

Program simpozija

 

Odgovori