Komemorativni skup “Lipa pamti” u Lipi

U nedjelju, 30. travnja 2017. obilježit će se prigodnim komemorativnim programom obljetnica stradanja Lipe, na dan kada su prije 73 godine nacisti i fašisti ubili 269 Lipljana i spalili čitavo selo.

 

 

U nedjelju, 30. travnja 2017., obilježit će se 73. obljetnica stradanja Lipe. Dana 30. travnja 1944. nacisti i fašisti ubili su 269 Lipljana te čitavo selo spalili. U znak sjećanja na lipajske žrtve u Lipi će se održati prigodan komemorativni program.

 

Od 16 do 16:30 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti održat će se otvorenje ilustrirane izložbe “Lipa pamti” o stradanju Lipe 30. travnja 1944. Izložba na dojmljiv i živopisan način pripovijeda o trenutku u kojem je tisućljetni kontinuitet života Lipe nasilno zaustavljen, iznosi potresne sudbine stradalih, ali i sjećanja preživjelih čiji su nadljudski napori zaslužni da Lipa danas živi. Progovarajući o razornim posljedicama ratnih zločina, izložba će podsjetiti na temeljne ljudske vrijednosti te presudnu važnost njihova očuvanja. U program otvorenja izložbe biti će uključena lipajska djeca, pripadnici 4. generacije preživjelih Lipljana. Autorica izložbe je kustosica Vana Gović, a dizajn izložbe potpisuje Dizajn studio Cipmann.

 

Od 17 do 18:30 sati održat će se Komemorativni skup “Lipa pamti”. Nakon okupljanja kod Spomenika palim borcima u Lipi, svečana povorka organizirano će se spustiti do mjesta stradanja, tzv. Kvartirkine kuće gdje se danas nalazi spomenik žrtvama. Pozdravni govori te polaganje vijenaca brojnih delegacija bit će popraćeni prigodnim glazbenim programom.

 

Komemorativni skup “Lipa pamti” organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Liburnije pod pokroviteljstvom Općine Matulji i Primorsko-goranske županije.

 

Pozivnica: http://ipd-ssi.hr/wp-content/uploads/2017/04/Pozivnica-Lipa.pdf

 

Izvori:

 

http://ipd-ssi.hr/

 

http://lipapamti.ppmhp.hr/

 

 

Odgovori