Poziv na konferenciju “Muzeji i sporne povijesti – između sjećanja i zaborava”

“Muzeji i sporne povijesti – između sjećanja i zaborava” naslov je međunarodne konferencije na kojoj će se petog i šestog listopada ove godine u Ljubljani razgovarati o prešućenim povijestima i interpretaciji kulturne baštine u muzejima.

 

Potaknuti temom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja “Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima” konferenciju organiziraju ICOM Slovenija, Udruženje muzeja Slovenije, Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani i Muzej novije povijesti Slovenije.

 

Organizatori kažu da je otkrivanje spornih povijesti i sposobnost izricanja neizrecivog dužnost muzeja. Konferencijom će se pokušati odgovoriti na pitanja kako komuniciramo povijesnu baštinu, koje su to “teške”, u muzejima prešućivane, teme, kako kolektivno sjećanje djeluje, gdje su granice slobode muzeja i tko diktira interpretaciju povijesti – struka ili politika?

 

Organizatori pozivaju stručnjake da im se pridruže u preispitivanju uloge muzeja – prvog dana konferencije na temu promjene i transformacije muzeja nakon 1989. dok će drugi dan biti posvećen pregledu novih trendova i načina na koje se danas u Europi nosimo sa spornim, teškim i zaboravljenim temama.

 

Prijave se primaju do 8. svibnja 2017. Sažetke treba slati na: urska.purg@muzej-nz.si i na kaja.sirok@muzej-nz.si

 

Više na https://museumsandcontestedhistories.wordpress.com/

 

Na fotografiji lijevo glava s kipa Kralja Petra postavljenog 1939. u Ljubljani, a srušenog početkom drugog svjetskog rata i (desno) jedina postojeća posmrtna maska Josipa Broza Tita napravljena u ljubljanskoj bolnici 1980. (foto: Muzej novije povijesti Slovenije)

 

Izvor: http://mdc.hr/

 

 

Odgovori