Eva Menasse, “Vienna. Roman”

Objavljeno je hrvatsko izdanje romana Eve Menasse “o prošlosti jedne bečke obitelji sa židovskim i katoličkim korijenima, prikazujući nekoliko njezinih generacija i ujedno društveno-političke prilike tijekom nekoliko desetljeća 20.stoljeća”.

 

—-

 

Eva Menasse

 

Vienna: Roman

 

Zagreb: Leykam international, 2016.
388 str.

 

http://www.leykam-international.hr/

 

Kratki opis

 

Roman Eve Menasse objavljen je 2005. godine i govori o prošlosti jedne bečke obitelji sa židovskim i katoličkim korijenima, prikazujući nekoliko njezinih generacija i ujedno društveno-političke prilike tijekom nekoliko desetljeća 20. stoljeća. Roman započinje iznenadnim rođenjem oca ja-pripovjedačice 1930. godine za vrijeme partije bridža i završava pogrebom djeda. Pred sam početak rata djed i baka svoja dva sina i kćer Katzi šalju u inozemstvo gdje uglavnom odrastaju odvojeno. Oca prima obitelj iz maloga gradića Stopsley u Engleskoj, ujak u Londonu počinje raditi kao krojač, a Katzi sa zaručnikom odlazi u Kanadu gdje umire od posljedica upale pluća. Zahvaljujući arijskom podrijetlu bake, ona i suprug za vrijeme nacionalsocijalizma ostaju u Beču. Otac kao dječak u Londonu počinje igrati nogomet i poslije postaje igrač austrijske nogometne reprezentacije. U pedesetim godinama vodi specijaliziranu trgovinu za sportaše iz istočnih zemalja. Otac i ujak glavne junakinje u životu se dva puta žene, a njihova djeca u romanu pripadnici su četvrte generacije koja se bavi poviješću vlastite obitelji i time ujedno vremenom nacionalsocijalizma i temom holokausta, traži odgovore, ukazuje na prešućeno, rekonstruira progon članova obitelji i život izvan domovine, a sve s ciljem buđenja svijesti u obitelji o potrebi komunikativnog i kolektivnog sjećanja, rušenja zida šutnje, oslobađanja od obiteljskih trauma, dugoročnog očuvanja uspomena na obitelji i prošlost i na kraju, s ciljem stvaranja vlastitog identiteta. U ukupno sedamnaest poglavlja prikazuju se sudbine te „miješane“ obitelji koja je prije i tijekom Drugoga svjetskog rata bila izložena teroru nacionalsocijalističkog režima, ali i napor pripadnika najmlađe generacije da sruše zid šutnje i svoje fragmentarno znanje nadopune rekonstrukcijom obiteljske povijesti. Autorica u roman unosi mnoge autobiografske elemente, čije poznavanje međutim nije nužno za razumijevanje sadržaja romana.

 

EVA MENASSE, rođena u Beču 1970., započela je karijeru kao novinarka bečkoga „Profila“. Zatim je postala urednicom u „Frankfurter Allgemeine Zeitungu“. Pratila je londonski sudski proces oko Davida Irvinga, revizionista koji je nijekao holokaust te je nakon boravka u Pragu radila u Beču kao dopisnica za kulturu.

 

 

Odgovori