Izložba „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“ / „After the traces of our neighbors: Jews in Bosnia and Herzegovina and the Holocaust“

Izložba istoimenog projekta dostupna je na engleskom i bosanskom jeziku na mrežnoj stranici: http://www.jewsinbosnia.eu/bhs/izlozba/.

 

 

Naučno-istraživački projekat „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“

 

Web-stranica: http://www.jewsinbosnia.eu/bhs/

 

 

JUSP Jasenovac

 

Znanstveno-istraživački projekt „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“ Akademije znanosti Republike Austrije, financiran od strane Europske unije u programu „Europa za građane”, te Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije, trajao je u periodu od 2013. do 2015. godine.

 
Projekt je za cilj imao oživljavanje i očuvanje židovske prošlosti Bosne i Hercegovine. Materijalno i nematerijalno židovsko naslijeđe u gradovima Bosne i Hercegovine koje je, tijekom holokausta, u najvećoj mjeri nepovratno uništeno, a potom izbrisano iz povijesti i kulturalnog pamćenja, bilo je predmetom istraživanja.

 
Aktivnosti projekta bile su usmjerene na to da se kroz promatranje prošlosti, sadašnjosti i moguće budućnosti objedine sjećanja na bosanskohercegovačke Židove kroz prizmu multikulturalizma, zajedničkog života i europskih vrijednosti, te da se ona predstave lokalnoj i međunarodnoj javnosti, s namjerom da se, uz obnavljanje sjećanja na žrtve holokausta, društvo ujedno pouči lekcijama potrebnim za bolju budućnost.„Izgubljeno u holokaustu: jevrejski komšiluk u Bosni i Hercegovini“ naziv je izložbe koja predstavlja jedan od rezultata ovog projekta, nudeći povijesni, kao i vizualni uvid u život Židova u Bosni i Hercegovini prije holokausta.

 

 

Kako je najveći broj bosanskohercegovačkih Židova stradao u sistemu ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac ovogodišnja komemoracija izuzetna je prilika da se ova tema približi posjetiteljima Spomen-područja.

 

 

U suradnji s JUSP Jasenovac izložba se, nakon u BiH i Austriji, prikazuje i u Hrvatskoj. Izložba je prevedena i na engleski jezik, a može se pogledati i putem web stranice projekta http://www.jewsinbosnia.eu/.

 
Izvor: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=5027

 

 

Odgovori