Odvojene komemoracije u Jasenovcu

Od 22. do 24. travnja 2017. održat će se tri odvojene komemoracije u Jasenovcu povodom proboja logoraša i sjećanja na žrtve logora Jasenovac i holokausta.

 

 

Obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu

 

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu. Komemoracija će se održati u subotu, 22. aprila, u 12 sati, u Spomen-području Jasenovac.

 

Ovom prilikom još jednom izražavamo žaljenje zbog izostanka pravovremene reakcije odgovornih institucija na jačanje historijskog revizionizma u Hrvatskoj. Ploča s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, koja već pet mjeseci stoji u neposrednoj blizini jasenovačkog logora, samo je jedna od potvrda te sramotne pojave.

 

Zato vas pozivamo da na ovogodišnji Dan proboja budete s bivšim logorašima i logorašicama, narodima žrtava i antifašistima. Molimo vas da na komemoraciju ne donosite vijence, već cvjetove koje ćemo položiti podno spomenika u Spomen-području Jasenovac.

 

[Podsjetimo, predstavnici srpskih, židovskih i antifašističkih organizacija i ove su godine odlučili bojkotirati službenu, državnu komemoraciju koja će se održati u nedjelju, 23. aprila, a bojkotu su se pridružili i članovi SDP-a. Zbog toga će se i ovaj put podno Kamenog cvijeta održati tri komemoracije. Ona posljednja, u organizaciji Koordinacije židovskih općina RH, održat će se u ponedjeljak.]

 

Izvori:

 

http://snv.hr/obavijesti/komemoracija-u-jasenovcu

 

http://www.portalnovosti.com/obiljezavanje-dana-proboja-logorasa-iz-jasenovca

 

 

JUSP JASENOVAC

 

U nedjelju, 23. travnja 2017. godine u Spomen području Jasenovac održat će se komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora.

 

Prigodni program uz polaganje vijenaca započet će u 11 sati u Spomen području Jasenovac, ispred spomenika “Cvijet”. Okupljanje uzvanika očekujemo do 10.15 sati ispred zgrade Memorijalnog muzeja, a kolona sjećanja prema spomeniku “Cvijet” krenut će u 10.30 sati.

 

Svečanost će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

 

Izvor: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=8746

 

 

Nakon Bet Israela i Židovska općina odustala od komemoracije u Jasenovcu

 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nakon-bet-israela-i-zidovsla-opcina-odustala-od-komemoracije-u-jasenovcu-20170317

 

 

Odgovori