Noć knjige na Odsjeku za povijest (FFZG) – „Povraci iz Moskve: književnici i Oktobarska revolucija”

U petak, 21. travnja 2017. u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u sklopu Noći knjige održat će se program „Povraci iz Moskve: književnici i Oktobarska revolucija.

 

 

Nastavnici i studenti kolegija Europska i svjetska povijest 19. stoljeća (1789-1918) i Javna povijest organiziraju i ove godine javno čitanje u NOĆI KNJIGE.

 

Program POVRACI IZ MOSKVE: KNJIŽEVNICI I OKTOBARSKA REVOLUCIJA, otvoren svima zainteresiranima, održat će se u petak, 21. travnja 2017. od 17 do 18.30 sati u učionici A-202.

 

Program uključuje čitanje izabranih tekstova o putovanjima u Moskvu 1920-ih i 1930-ih godina. Polazište je žanr „Povrataka iz SSSR-a“ kako ga je nazvao filozof Jacques Derrida (Za Moskvu u oba pravca) prema poznatom istoimenom djelu književnika Andréa Gidea. Direktan povod je 100. obljetnica Oktobarske revolucije i problematika odnosa književnika i revolucije (Mihail Riklin, Komunizam kao religija. Intelektualci i Oktobarska revolucija).

 

Prvo ćemo sučeliti Moskovski dnevnik Waltera Benjamina s Izletom u Rusiju Miroslava Krleže, oba iz 1920-ih godina, a zatim Povratak iz SSSR-a Andréa Gidea s Današnjom Rusijom Augusta Cesarca, oba iz 1930-ih godina. U fokusu su oni dijelovi njihovih tekstova u kojima je u središtu sovjetska Moskva, posebno ljudi i gradska svakodnevica, zahvaćeni stalnim preobrazbama. Glavni okvir njihovih zapisa sažet je u Gideovim riječima: „i ja sam žarko želio da budem zaveden, da bih poslije time mogao zavoditi druge“.

 

Izvor: http://nocknjige.hr/program.php?program_id=2421