Izložba “Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja” (19.4. – 4.5.2017.)

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju na otvorenje izložbe “Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja” koje će biti održano u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu (u srijedu 19.4.2017, 19h).

 

 

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu / Pula, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću / Zagreb u suradnji s Fondom za humanitarno pravo iz Beograda, Historijskim muzejem BiH / Sarajevo i Europom Nostrom iz Haaga pripremaju izložbe o stradanju kulturne i vjerske baštine u ratovima 1990 – tih na području bivše Jugoslavije.

 

Izložba se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/ (direktor projekta Mirko Klarin) koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivsu Jugoslaviju u Haagu.

 

Uz spomenuti interaktivni narativ, postav izložbe, kojeg priprema kustosica Branka Benčić, uključuje i dodatne elemente koji govore o tome kako su u ratu uništavani spomenici antifašističkog otpora te činjenice o stradavanju spomeničke i vjerske baštine koja nije procesuirana pred Haskim tribunalom.

 

Spomenuta izložba će u Zagrebu biti otvorena 19. travnja 2017. (Gliptoteka HAZU-a), Beogradu 27. svibnja 2017. (Centar za kulturnu dekontaminaciju) i Sarajevu 23. lipnja 2017. (Historijski muzej Bosne i Hercegovine).

 

U listopadu 2017. se očekuje postavljanje izložbe u Haagu, Nizozemska.

 

Na postavu i realizaciji izložbe sudjelovali su ugledni ratni fotografi s područja bivše Jugoslavije, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni medjunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer, Colin Kaiser, ….

 

Od autorskih fotrografija izdvajamo radove Nenada Gattina, Pave Urbana, Nenada Fabijanića, Milomira Kovačevića, Wadea Goddarda, Danila Krstanovića.

 

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu

 

Izvor: https://www.facebook.com/DocumentaZagreb

 

 

Odgovori