Andrej Kurkov, roman “Vrtlar iz Očakova”

“Kontrapunktiranje dviju epoha [suvremenosti i doba SSSR-a] autoru omogućuje da ponudi vlastiti pogled na nedavnu prošlost Ukrajine i usporedi je sa sadašnjošću, te, upuštajući se u vremensku igru, odvede roman prema mogućem zaključku – svoju prošlost, a time i sadašnjost, svatko odabire sam”.

 

 

 

Vrtlar iz Očakova

Autor: Andrej Kurkov

Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2016.
Prevoditelj: Ivo Alebić
Broj stranica: 320

 

Igor je neambiciozan i indolentan mladić koji u provinciji živi s rastavljenom majkom. Iznenadni dolazak novog vrtlara, Stepana, u njihovu kuću, promijenit će mu život. S vrtlarom će se pojaviti i „milicijska uniforma“, svojevrsni vremenski stroj koji će antijunaka voditi u prošlo stoljeće i doba SSSR-a. Kontrapunktiranje dviju epoha autoru omogućuje da ponudi vlastiti pogled na nedavnu prošlost Ukrajine i usporedi je sa sadašnjošću, te, upuštajući se u vremensku igru, odvede roman prema mogućem zaključku – svoju prošlost, a time i sadašnjost, svatko odabire sam.

 

 

„Za neke je on suvremeni Bulgakov; za druge je ukrajinski Murakami… Karakterističnim spojem realizma i fantazije ova knjige oduševit će čitatelje… Kurkov kombinira prozaične detalje života u modernoj Ukrajini (maršrutke, konzerve sardina i demižonke) s nadrealističkim elementima iz trilera i znanstvene fantastike: gangsteri što potežu noževe, ili vremenske crvotočine u ponoćnim predgrađima. Radnja klapara poput kijevskog prigradskog vlaka, koji se redovito zaustavlja radi opskrbe votkom, salamom i slanim krastavcima…“

Phoebe Taplin, The Guardian

 

 

„Roman nas vrlo brzo uvlači u svoj vrtuljak, fantaziju s malo vjerojatnim, ali zavodljivim junakom.“

Matthew Dennison, The Times

 

 

„Kurkov nadmoćno vlada detaljima, roman mu je protkan izvrsnim humorom i odiše lakoćom.“

Tom Adair,Scotsman

 

Andrej Kurkov (1961., Budogšč) ukrajinski je pisac rođen u okolici Sankt Peterburga. Piše na ruskom i ukrajinskom. Studirao je na Institutu za strane jezike u Kijevu. Neko je vrijeme radio kao novinar. Vojnu je službu odslužio kao zatvorski čuvar u Odessi. Radio je kao filmski kamerman, a zatim je i sam počeo pisati scenarije, uključujući i one za vlastita djela. Autor je 19 romana i desetak knjiga za djecu. Na hrvatskom su mu objavljeni romani “Dobri anđeo smrti” (V.B.Z., 2003.) i “Preživjeti s pingvinom” (Edicije Božičević, 2005.), uspješnica koja mu je donijela svjetsku slavu.

 

Izvor: http://www.edicije-bozicevic.com/katalog/vrtlar-iz-ocakova/

 

 

Odgovori