Predavanje Suzane Miljan „Töttösi od Báthmonostra i Blinje: ugarski useljenici na područje srednjovjekovne Slavonije“

Predavanje iz ciklusa povijesnih predavanja u Gradskom muzeju Sisak u četvrtak, 16.03.2017.

 

Terra banalis

 

Töttösi od Báthmonostra i veliko vlastelinstvo Blinja!

 

U četvrtak, 16. ožujka 2017. u 19h, dr. sc. Suzana Miljan (Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU) održat će predavanje pod nazivom: Töttösi od Báthmonostra i Blinje: ugarski useljenici na područje srednjovjekovne Slavonije. Predavanje je dio ciklusa povijesnih predavanja koja se četvrtkom održavaju u Gradskom muzeju Sisak.

 

Obitelj Töttös od Báthmonostra imala je veliko vlastelinstvo na jugoistočnome dijelu županije, prateći tok rijeke Save, dijeleći Zagrebačku od Križevačke županije. Došli su na područje Zagrebačke županije 1345. godine te polako izgrađivali svoj dvojni identitet, kao jedini mađarski plemići na području županije. U županiju su stigli kada i dvije obitelji – de Surdis iz Piacenze te obitelj Zrinski. Za vrijeme Žigmundove vladavine izgradili su tvrdi grad Blinju na svome veleposjedu istog imena. Nisu stekli ni jedan drugi posjed na području Zagrebačke županije. Ipak, njihovo je vlastelinstvo bilo iznimka jer su imali lijepo izgrađenu infrastrukturu te ljude koji su se bavili njegovim održavanjem. Vrlo su zahvalna obitelj za istraživanje zbog brojnih sačuvanih izvora. Unatoč tome što su svi muški članovi obitelji bili kraljevski vitezovi te obnašali i druge istaknute funkcije, očito je da u njihovome slučaju posjedovanje tvrdoga grada nije označavalo moć, kao što se to tradicionalno smatra za plemiće anžuvinskog razdoblja. U izlaganju će se predstaviti društvena umreženost Töttösa na razini županije, odnosno na razini Slavonije, o čemu najviše podataka saznajemo iz međusobnih tužbi, primjerice sa svojim susjedima (Zrinski, obitelj Toth od Susedgrada, Kutinski i Čupori). Ujedno će se predstaviti pojedinci čije su karijere utjecale na stanje posjeda u Slavoniji, jer u izvorima nalazimo brojne podatke o njihovome svakodnevnom životu i obiteljskim odnosima, čak i prehrani.

 

Izvori:

 

http://terrabanalis.wixsite.com/terrabanalis/single-post/2017/03/13/T%C3%B6tt%C3%B6si-od-B%C3%A1thmonostra-i-veliko-vlastelinstvo-Blinja

 

http://www.muzej-sisak.hr/

 

 

 

 

Odgovori