Poziv na znanstveni skup “Ecclesia Nonensis: prošlost Ninske biskupije”, Nin, 1.−3. lipnja 2018.

Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije „Zmajević“ u suradnji sa Teološko-katehetskim odjelom Sveučilišta u Zadru, Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Gradom Ninom organizira znanstveni skup o prošlosti Ninske biskupije. Skup će se održati u Ninu od 1. do 3. lipnja 2018.

 

Drevna Ninska biskupija zauzima važno mjesto u hrvatskoj crkvenoj i općoj povjesnici. Znanstveni skup otvoren je svim zainteresiranim stručnjacima, prije svega onima koji se bave pitanjem prošlosti Ninske biskupije, a koji bi mogli ponuditi nove znanstvene spoznaje o toj temi.

 

Potičemo potencijalne sudionike skupa da pozornost usmjere na istraživanje izvorne arhivske građe, uz ostalo i one iz Arhiva Ninske biskupije koje je danas pohranjeno u Arhivu Zadarske nadbiskupije. Pri tome su poželjne komparativne studije crkvene, društvene, političke i gospodarske povijesti koje su u bitnome utjecale na položaj Ninske biskupije u odnosu prema crkvenim i svjetovnim vlastima od 9. do 19. stoljeća.

 

Smatrajući Vas osobno zainteresiranim za ovu tematiku, pozivamo Vas na suradnju te se nadamo Vašem odazivu. Molimo Vas da najkasnije do 30. ožujka 2017. godine pošaljete sažetak izlaganja (ne više od 300 riječi) i kratki CV (do 100 riječi) na gore navedenu adresu Društva za povjesnicu Zadarske nadbiskupije „Zmajević“ na ruke don Zdenka Dundovića ili putem e-pošte na jednu od dvije e-adrese: donzdenko@gmail.com; jfaricic@unizd.hr. Sve pristigle prijave razmotrit će Organizacijski odbor koji će zatim izvijestiti o (ne)prihvaćanju izlaganja na skupu.

 

S obzirom na to da će se 2019. godine navršiti 40. obljetnica Branimirove godine u Ninu, namjera je organizatora skupa da se do tada objavi zbornik radova (monografija) o prošlosti mjesne ninske Crkve pa se očekuje da izvorni znanstveni doprinosi na primjeren način budu uobličeni u rukopise, sukladno uputama za autore najkasnije do 31. listopada 2018.

 

Za Organizacijski odbor:

 

don Zdenko Dundović

 

 

Izvor: http://www.zadarskanadbiskupija.hr/?p=22309

 

 

Odgovori