Dokumentarno-zabavna serija “Hrvatski velikani”: Ivan pl. Zajc i Vatroslav Lisinski

28. veljače na HRT1 u 20 sati – dokumentarna serija

 

Dokumentarno-zabavna serija Hrvatski velikani autora Roberta Knjaza u osam nastavaka predstavlja važnije hrvatske povijesne osobe poput bana Josipa Jelačića, Nikole Šubića Zrinskoga, Stjepana Radića, Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Marina Držića, Ivana Mažuranića i Ivane Brlić Mažuranić te Vatroslava Lisinskoga i Ivana Zajca.

 

Gledatelji će u seriji saznati neke nove i možda manje poznate činjenice o našim velikanima. Primjerice, u epizodi o banu Jelačiću pratit ćemo njegov život od rođenja do smrti, saznat ćemo potankosti o njegovome privatnom životu, jer su se i kroz njegov život, osim vojnih uspjeha o kojima se dosta toga zna, provlačile ljubavi, tuge, boli, strasti i sve ono što se događa običnome čovjeku. Sve velikane serija pokušava prikazati kao žive ljude, u malo zabavnijemu tonu, naravno, poštujući povijesne činjenice.

 

IVAN pl. ZAJC I VATROSLAV LISINSKI

 

Vatroslav Lisinski rođen je za velike stvari, autor je prve hrvatske nacionalne opere Ljubav i zloba, ali mu je tragična sudbina oduzela prvo zdravlje, onda posao i ljubav, a naposljetku i slavu i život. Sasvim suprotno, Ivan pl. Zajc je miljenik i sreće i publike, preko rodne Rijeke, milanske Scale i bečkih opereta dolazi u Zagreb i stvara operu Nikola Šubić Zrinski čija je skladba U boj, u boj predložena za hrvatsku himnu, te postaje hit i u Japanu. Tko je od njih sin mesara, tko uživa u mirisu ruža i šmrkanju duhana, tko je promijenio ime, a tko glazbenu povijest, saznajte u novoj glazbenoj epizodi Hrvatskih velikana.

 

Redatelj, scenarist i voditelj: Robert Knjaz
Urednik: Ivica Dlesk
Produkcija: Sirovina i sinovi d.o.o. za HRT, 2016.

 

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/369046/hrvatski-velikani

 

 

Odgovori