Prilog portala “Novosti” s komentarom povjesničara Višeslava Aralice o Filipu Lukasu


U nastavku upućujemo na prilog portala Novosti o zahtjevu za revizijom presude Filipu Lukasu – predsjedniku Matice hrvatske 1928-1945. – u kojem govori povjesničar Višeslav Aralica, stručnjak za Filipa Lukasa i autor knjige Matica hrvatska u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.


 



 


Portal NOVOSTI


 25. veljače 2017. 


Piše: Hrvoje Šimičević


 


Željka i ustaše


 


Radovi, politički govori i postupci Filipa Lukasa, čiju rehabilitaciju traže udruga U ime obitelji Željke Markić i vinkovački ogranak Matice hrvatske, dokazuju da je on bio jedan od ključnih intelektualaca koji su promovirali desni ekstremizam te da je bujanje Matice pod njegovim vodstvom omogućeno zahvaljujući pljački židovske imovine u kojoj je i osobno sudjelovao


 


(…)


 


Povjesničar Višeslav Aralica, koji se u više knjiga dotaknuo Lukasovog naslijeđa, upozorava da se njegov rad treba gledati u kontekstu toga vremena. Dodaje, međutim, da se Lukasov krimen može pronaći u dvije stvari: sudjelovanju u stvaranju i širenju hrvatske inačice fašizma prije NDH te u šutnji i nedovoljnoj kritičnosti prema ustaškom režimu. Aralica kaže da je dobar dio svoje knjige ‘Matica hrvatska u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj’ posvetio nastojanju da uspostavi poveznicu između nacionalističke ideologije kakva je njegovana u Matici za Lukasova mandata i ideologije koju danas nazivamo fašizmom.


 


– Uza sve ograde, prije svega metodološke naravi, zaključio sam da veza postoji, i to u smislu da je tadašnji hrvatski nacionalizam koji su njegovali Lukas i dio tadašnjeg vodstva Matice, a koji su izražavali i slijedili uglavnom mladi intelektualci, bio borbeni i eksluzivistički, u dovoljnoj mjeri da ga se označi kao hrvatsku inačicu fašizma – kaže Aralica.


 


(…)


 


Cijeli članak dostupan je na poveznici:


 


http://www.portalnovosti.com/zeljka-i-ustase


 

 

Odgovori