In memoriam: Dubravko Lovrenović, veliki, veliki Dubravko Lovrenović

U nastavku donosimo poveznicu na In memoriam Dubravku Lovrenoviću koji je napisao Neven Budak. Tekst je prvotno objavljen na portalu Autograf.hr, a zatim će biti objavljen u Historijskom zborniku.

 

 

In memoriam: Dubravko Lovrenović, veliki, veliki Dubravko Lovrenović

 

Autograf.hr

 

Autor: Neven Budak / 20.01.2017.

 

 

Napisati da je smrću Dubravka Lovrenovića (Jajce, 30. kolovoza 1956. – Sarajevo, 17. siječnja 2017.) bosanskohercegovačka historiografija doživjela težak udarac zvuči kao floskula. Navesti njegove radove uz primjedbu da su bitno unaprijedili naša znanja o bosanskohercegovačkom srednjovjekovlju zvučalo bi kao omalovažavanje i odrađivanje posla koji uvijek dolazi na zahtjev urednika nekih novina, časopisa, portala… kada umre netko tko je u javnosti bio više ili manje zapažen.

 

Kao da smo uzeli nekrološki obrazac, popunili praznine i time obavili dužnost koja se od nas očekuje kad nas napusti netko iz struke.

 

No za Dubravka Lovrenovića ne mogu popunjavati obrazac i ne mogu odraditi posao.

 

Dubravko nije bio “samo još jedan povjesničar”, nije bio čak ni još jedan važni medievist, a njegov odlazak nije jednostavno trenutak u tijeku vremena kojim svatko od nas dođe do vlastitoga kraja.


Sve u vezi s Dubravkom je bilo posebno: njegov rad, njegov život, njegov kraj.

 

(…)

 

Cijeli tekst dostupan je poveznici:

 

http://www.autograf.hr/in-memoriam-dubravko-lovrenovic-veliki-veliki-dubravko-lovrenovic/



Odgovori