Nova AGM-ova biblioteka 100 najljepših priča iz povijesti kultura na tlu Hrvatske kroz 100 paradigmatskih predmeta


Dino Milinović 


SEUSO – AUTOPSIJA JEDNOG SLUČAJA 


 


O četrnaest srebrnih predmeta iz kasnog Rimskog carstva u vlasništvu Lorda od Northamptona, napisani su brojni članci. Najnovija studija ne bavi se nagađanjima tko je prvi pronašao blago ili gdje i kako je dospjelo u posjed Lorda od Northamtona. Nećemo ponuditi odgovor na pitanje je li doista nađeno u Istri, kako su mnogi nagađali, budući da je američki sud u konačnici presudio protiv hrvatskog zahtjeva, a dio blaga nedavno je otkupila Mađarska vlada. Umjesto toga, čitatelju nudimo prikaz kulturnog fenomena koji baca svjetlo na specifični svijet kasnoga Rimskog carstva,na namjenu bogato ukrašenih predmeta od srebra, kao i na darovatelje i primatelje takvih predmeta. Uvid u značenje i vrijednost „Seusova blaga“ ujedno nam pomaže da shvatimo važnost nalaza bogate ostave srebrnih predmeta u Vinkovcima 2012.godine, koja predstavlja jedan od najznačajnijih arheoloških nalaza te vrste u Europi.


 


Nova AGM-ova biblioteka 100 najljepših priča iz povijesti kultura na tlu Hrvatske kroz 100 paradigmatskih predmeta, koji prenose autentičnu poruku vremena u kojima su nastajali, želimo ispričati povijest kultura i civilizacija koje su se smjenjivale na tlu Hrvatske. 


 


str.84,  meki uvez s klapnama, 18,5 x 23 


Cijena  80.00 kn


 



 


Joško Belamarić 


SFINGA NA SPLITSKOM PERISTILU 


 


Prije više od 1700 godine donesene su s egipatskog pijeska kako bi bdjela nad Peristilom Dioklecijanove palača, pred carevim Mauzolejom.


 


 U knjizi se razmatra izvorni položaj brojnih sfingi koje je Dioklecijan dao prenijeti u svoju jadransku rezidenciju i njihova kasnija sudbina. U fokusu knjige je zaključak da nam baš ta egipatska može pomoći da s mrtve točke pomaknemo nekoliko važnih pitanja oko izvornog „formalnog i sadržajnog koncepta“ Dioklecijanove palače i, posebno, oko datuma njenog utemeljenja. Mnoštvo dekorativno-plastičnih dijelova egipatske provenijencije – sfinge, stupovlje i ostala dekorativna građa – upućuje na to da je riječ o carevoj izravnoj pošiljci, nakon svršetka njegove vojne intervencije u Egiptu od jeseni 297. do jeseni 298.godine.  Autor, konačno, predlaže da se unutar Palače oblikuje „Muzej Doklecijanovih egipatskih uspomena“ čime bi bio naglašen arheološko-dokumentarni i estetski značaj egipatskih spomenika koji su tu dospjeli voljom svemoćnog Ilira-cara.


 


Nova AGM-ova biblioteka 100 najljepših priča iz povijesti kultura na tlu Hrvatske kroz 100 paradigmatskih predmeta, koji prenose autentičnu poruku vremena u kojima su nastajali, želimo ispričati povijest kultura i civilizacija koje su se smjenjivale na tlu Hrvatske.


 


str.72,  meki uvez s klapnama, 18,5 x 23 cm 


Cijena  80.00 kn


 


 


Izvor: http://www.agm.hr/biblioteke_details.php?B_ID=26





One comment

Odgovori