Promocija knjige Igora Dude “Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma” u Muzeju istorije Jugoslavije


Muzej istorije Jugoslavije


 


Beograd


 


Razgovori (13)


 


Danas kada postajem pionir


 


Promocija knjige Igora Dude “Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma” u četvrtak, 24. novembar, 17.00 časova


 


U okviru našeg redovnog programa Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post)jugoslovenske studije, pozivamo vas na Razgovore (13) – promociju knjige Danas kada postajem pionir: Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (2015) jednog od najistaknutijih hrvatskih istoričara mlađe generacije, Igora Dude. Promocija će se održati u bioskopskoj sali Muzeja u četvrtak 24. novembra sa početkom u 17 časova. 


 


Učestvuju: Igor Duda, Radina Vučetić, Ildiko Erdei 


 


Moderatorka: Ana Panić 


 


Svi učenici prvoga razreda osnovne škole u socijalističkoj su Jugoslaviji primani u Savez pionira koji je razvijao privrženost domovini, Titu, Narodnooslobodilačkoj borbi i revoluciji, ispunjavao slobodno vrijeme sadržajima koji su poticali dječju igru i stvaralaštvo te širio ideju humanosti i opće ljudske vrijednosti. Oblikovanje idealnoga lika pionira bilo je prvi korak u stvaranju novoga socijalističkog čovjeka kao svestrane stvaralačke ličnosti. Utemeljena na raznovrsnim povijesnim izvorima i literaturi, ova je knjiga prva znanstvena monografija o Savezu pionira Jugoslavije, njegovim ideološkim polazištima i djelovanju te njegovu mjestu u povijesti djetinjstva.


O učesnicima: 


Igor Duda (1977) istoričar, docent i viši naučni saradnik na Odeljenju za istoriju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta Jurja Dobrile u Puli. Područje njegovog posebnog interesovanja su društvena istorija i istorija svakodnevice druge polovine XX veka, Hrvatska u socijalističkoj Jugoslaviji, istorija dokolice i turizma, potrošačke kulture i detinjstva. Trenutno rukovodi projektom Stvaranje socijalističkog čoveka: Hrvatsko društvo i ideologija jugoslovenskog socijalizma (2014–2017, HRZZ). Objavio je tri autorske knjige: U potrazi za blagostanjem: O povijesti dokolice i potrošačkog društva u Hrvatskoj 1950-ih i 1960-ih (2005), Pronađeno blagostanje: Svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih (2010) i Danas kada postajem pionir: Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (2015). Istraživač je u Centru za kulturološka i istorijska istraživanja socijalizma, kojim je i rukovodio 2012/13. i ponovo 2016/17. godine. 


 


Radina Vučetić docentkinja je na Odeljenju za savremenu istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objavila je knjige Evropa na Kalemegdanu: Cvijeta Zuzorić i Kulturni život Beograda 1918–1941. (2003), Vreme kada je narod govorio: Odjeci i reagovanja u Politici, 1988–1991. (koautor sa Aljošom Mimicom, 2008), Koka-kola socijalizam: Amerikanizacija jugoslovenske popularne kulture šezdesetih godina XX veka (2012) i Monopol na istinu (2016). Bila je stipendista Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, School of Slavonic and East-European Studies, Zentrum für Zeithistorische Forschung, DAAD, Imre Kertesz Kolleg Jena, kao i dobitnica nagrade za istraživački projekat o cenzuri koju dodeljuju Robert Bosch Stiftung, u saradnji s Literaturhaus Berlin i fondacijom Herta Müller. Bavi se kulturnom i društvenom istorijom Jugoslavije i istorijom Hladnog rata, s posebnim akcentom na odnos politike i kulture u socijalističkoj Jugoslaviji. Trenutno se bavi odnosima Jugoslavije i Afrike u okviru međunarodnog projekta Socialism Goes Global.


 


Ildiko Erdei (1965) vanredna je profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je iz oblasti antropologije potrošnje i trenutno predaje predmete Antropologija materijalne kulture, Ekonomija i kultura i Antropologija modernosti. Istraživačka interesovanja kreću se u opsegu od politike prostora i vremena u novim političkim ritualima, preko odnosa između medija i rituala kao simboličkih sistema i kreatora univerzuma značenja, do veze između politike, moći i odrastanja u socijalizmu. Istraživanja od 2000. godine usmerena su na kulturalne i simboličke aspekte savremenih ekonomskih fenomena i procesa, pri čemu je naglasak stavljen na refleksivne i nostalgične narative i prakse povezane s jugoslovenskim socijalizmom i, skorije, na lokalni prijem neoliberalnih ekonomskih, društvenih i kulturnih normi i praksi. Autorka je knjiga Antropologija potrošnje (Biblioteka XX vek, 2008), Čekajući Ikeu: potrošačka kultura u postsocijalizmu i pre njega (SGC, 2012) i više radova koji su objavljivani u domaćim i stranim  časopisima i monografijama.


 


Ana Panić (1978) viša je kustoskinja i istoričarka umetnosti, od 2005. godine kustoskinja likovne zbirke Muzeja istorije Jugoslavije. Autorka je i koautorka brojnih izložbi s temama iz istorije i popularne kulture SFRJ, kao i izložbi iz zbirki MIJ. Dobitnica je dva priznanja Muzejskog društva Srbije – nagrade Mihailo Valtrović (2008. i 2012) i priznanja Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2015. Područje njenog posebnog interesa su kultura i umetnost u socijalističkoj Jugoslaviji, svakodnevni život i žensko pitanje u socijalističkoj Jugoslaviji, političke prakse (post)jugoslovenske umetnosti i savremena umetnička produkcija, kultura sećanja i izgradnja kolektivnog sećanja na Jugoslaviju, javni spomenici i njihova uloga u materijalizaciji kolektivnog sećanja, umetnost kao sredstvo konstruisanja (nad)nacionalnog identiteta.


 


Najavljujemo sledeće Razgovore:


Razgovori (14) održaće se u utorak 29. novembra s početkom u 17.00 časova. U pitanju je promocija knjige Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije Ane Petrov, u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije. Učestvovaće: Ana Petrov, Ivana Spasić, Stanko Crnobrnja, Lada Stevanović i Teofil Pančić.


 


O programu: 


Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post)jugoslovenske studije redovni je program Muzeja istorije Jugoslavije, pokrenut 2014. godine. Kroz predavanja, svedočanstva, tribine, debate, seminare, radionice i čitalačke grupe, bavimo se transdisciplinarnom kulturološkom analizom raznih jugoslovenskih fenomena, društvenih odnosa i praksi. Program uređuje Tatomir Toroman, etnolog-antropolog, kustos MIJ. Dodatne informacije o programu kao i arhivu potražite na stranici: http://razgovori.mij.rs/

 


 


Izvor: http://www.mij.rs/programi/433/danas-kada-postajem-pionir.html


 


Odgovori