Polemika Ante Nazora i Jurice Pavičića


U “Jutarnjem listu” 15. i 22. listopada 2016. objavljena je polemika između povjesničara Ante Nazora i kolumnista Jurice Pavičića koja bi trebala biti zanimljiva povjesničarima budući da se ne radi samo o pitanju ideologije nego i povijesne metodologije.


 



 


ANTE NAZOR, Magazin, Jutarnji list, 15. 10. 2016.


 


POVJESNIČAR ANTE NAZOR ODGOVARA KOLUMNISTU MAGAZINA JURICI PAVIČIĆU


 


Vodite boj protiv “revizionista” koji ugrožavaju vaš monopol nad “istinom”


 


Ne mogu objasniti uzrok bijesa prema svima koji o Domovinskom ratu govore drugačije


 


U svojoj kolumni (“Viktor Orban Najveći Sin Naroda i Narodnosti”, Jutarnji list, magazin, 10. rujna 2016., str. 33) Jurica Pavičić opet dijeli lekcije i skromno primjećuje da kod onih koji misle drugačije od njega “nema dijaloga, nema propitivanja pojmova, nema sagledavanja iz tuđeg kuta, nema alternativnog turnačenja, nema pluralizma”. Iako autora koji svoje neistomišljenike javno proziva uglavnom na temelju intuicije treba ignorirati, spomenutu Pavičićevu kolumnu iskoristit ću kako bih ponovio činjenicu da je Domovinski rat jedino od najsjajnijih, ako ne i najsjajnije razdoblje hrvatske povijesti, na koje možemo biti ponosni. Oni koji se s time, očito je, nikad neće pomiriti, i dalje će javnost bahato uvjeravati u “zatucanost” i “totalitarnu narav” dijela hrvatske historiografije s čijim se pisanjem ne slažu.


 


Cijeli članak dostupan je na poveznici:


 


https://tsnitko.wordpress.com/2016/10/18/vodite-boj-protiv-revizionista-koji-ugrozavaju-vas-monopol-nad-istinom/


 



 


JURICA PAVIČIĆ, Magazin, Jutarnji list, 22.10.2016.


 


KOLUMNIST MAGAZINA ODGOVORA POVJESNIČARU ANTI NAZORU


 


Dok misli da iznosi činjenice, Nazor nam nudi ideologiju


 


 


Nazor je čovjek duboko usađen u ideologiju nacionalizma. Ja tu ideologiju ne volim i protiv nje se borim, jer mislim da zaglupljuje zajednicu i na duge staze šteti naciji


 


U prošlotjednom broju subotnjeg Magazina Jutarnjeg lista voditelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor reagirao je na dva moja teksta posvećena polemikama oko školskog kurikuluma povijesti. Naljutio se što sam ga naveo kao primjer povjesničara koji suvremenoj povijesti pristupa rigidno i monološki, koji ne propituje vlastite ideološke pozicije te drži da bi školska nastava povijesti morala služiti učvršćivanju jedne (njegove) ideologije.


 


Cijeli članak dostupan je na poveznici:


 


http://www.jutarnji.hr/komentari/dok-misli-da-iznosi-cinjenice-nazor-nam-nudi-ideologiju/5169336/


 


 


 


Odgovori