Nastavak polemike o Višeslavovoj krstionici


Na V. kongresu hrvatskih povjesničara u Zadru oštra polemika nastavljena je 6. listopada 2016. predavanjem Mirjane Matijević Sokol “Krstionica – Višeslav – Nin”. U prilogu upućujemo na snimku predavanja, reportažu Zadarskog lista, a donosit ćemo i kasnije reakcije.


 


 


YOU TUBE


 


HIP ZAGREB


 


Javno predavanje Krstionica-Višeslav-Nin


 


https://www.youtube.com/user/HIPZagreb/featured


 



 


Zadarski list


 


Vatreni simpozij u Ninu: Ne prihvaćamo Jakšićeve argumente o krstionici!


 


Piše: Branko Božić


 


08.10.2016.


 


Ne pamti se kada je ninska stolna crkva sv. Anselma bila tako dupkom puna na jednom znanstvenom predavanju i kada se tražila stolica više, kao što je to bilo ovog četvrtka navečer. Razlog tome je bilo intrigantno predavanje na temu ¨Višeslavova krstionica – Nin¨. Povod tolikom zanimanju publike su dugogodišnji prijepori u znanstvenim krugovima oko toga je li krstionica nazvana Višeslavovom doista povezana s tim hrvatskim knezom. Ti prijepori su se ponovno razbuktali ovog ljeta.


 


 Ovo predavanje je održano u sklopu V. kongresa hrvatskih povjesničara, koje je sinoć završilo u Zadru. Organizator predavanje bio je grad Nin, koji je, dakako, htio da se iz eminentnih hrvatskih znanstvenih krugova očituju o ovoj temi, koja je podignula veliku prašinu i uzburkala strasti i među stanovnicima Nina.


 


Cijeli članak dostupan je na poveznici:


 


http://www.zadarskilist.hr/clanci/08102016/vatreni-simpozij-u-ninu-ne-prihvacamo-jaksiceve-argumente-o-krstionici

 

 

 

 

 

Zadarski.hr

 

 

JE LI VIŠESLAVOVA KRSTIONICA BILA U NINU? Zagrebačka profesorica optužila dr. Jakšića za znanstveno manipuliranje, falsificiranje i diletantizam!

 

 

08.10.2016.

 

 

http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/teme/clanak/id/26520/je-li-viseslavova-krstionica-bila-u-ninu-zagrebacka-profesorica-optuzila-dr-jaksica-za-znanstveno-manipuliranje-falsificiranje-i-diletantizam

 

 

 

 

Zadarski list

 

 

Josipović: Većina Ninjana radije vjeruje mitovima nego dokazima!

 

 

09.10.2016.

 

 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/09102016/josipovic-vecina-ninjana-radije-vjeruje-mitovima-nego-dokazima

 

 

Emisija „Povijesne kontroverze“ o Višeslavovoj krstionici

               

HR3 27.10.2016. 14:30 – 15:15

http://raspored.hrt.hr/

http://radio.hrt.hr/emisija/povijesne-kontroverze/1174/

Povijesne kontroverze

Višeslavova krstionica, jedan je od najznačajnijih spomenika hrvatske kulture iz ranog srednjeg vijeka za koju se smatra da se prvotno nalazila u Ninu, već stoljeće i pol izaziva polemike hrvatskih povjesničara, arheologa i povjesničara umjetnosti. Sredinom ove godine akademska polemika je završila u hrvatskim medijima nakon što je dr. sc. Nikola Jakšić u jednim dnevnim novinama ustvrdio da krstionica nikad nije bila u Ninu te da Višeslav vjerojatno nije bio Hrvat. Je li Višeslav bio hrvatski knez, ima li krstionica ikakve veze s Ninom i je li prijenos krstionice iz Italije u Hrvatsku 1942. bio zasluga ustaškog poglavnika Ante Pavelića, u Povijesnim kontroverzama razgovaramo s dr. sc. Mirjanom Matijević Sokol i dr. sc. Tomislavom Galovićem. Slušateljima će svoje mišljenje dati i dr. sc. Nikola Jakšić. Autor i voditelj je Josip Mihaljević.


 


 


Prethodni prilog na portalu Historiografija.hr:


 


Polemika oko Višeslavove krstionice


 


19.08.2016.


 


http://historiografija.hr/news.php?id=3509


 


 


 


 


 


Odgovori