Bill Readings, “Sveučilište u ruševinama”


Nakladnik: Meandarmedia


Prijevod: Nevena Erak


08/2016.


384 str.


 


U jeku političkih borbi oko obrazovnog kurikuluma u koju se katkad mlako, katkad ratoborno uključuje i hrvatska akademska zajednica, desetljeće nakon primjene bolonjske reforme visokog obrazovanja čiji su rezultati manje-više porazni, sa Sveučilišta sve snažnije dopire miris raspadanja. Sveučilište kao zaštitnik nacionalne kulture već je neko vrijeme u stanju dezintegracije, ali tvrdoglavo odbija umrijeti nastavljajući svoj život kao birokratsko Sveučilište izvrsnosti.


 


Nastoje li se razumjeti procesi koji su doveli do toga, knjiga Billa Readingsa “Sveučilište u ruševinama” ni u kojem se slučaju ne bi smjela zaobići. Danas kada je nacionalna država u vlasništvu transnacionalnih kompanija i banaka, a nacionalna se kultura čuva tek kao suvenir kojim se trži, Sveučilište se pretvara u korporaciju kojoj cilj nije oblikovanje slobodnomislećih pojedinaca, nego gotovo isključivo profit. “Sveučilište u ruševinama” dramatičan je poziv na analizu utjecaja rastakanja uloge Sveučilišta u zajednici, ali i na oblikovanje novih modela mišljenja i edukacije onkraj logike kvantifikacije i izvrsnosti te romantizirane nostalgije o ujedinjujućoj nacionalnoj kulturi.


 


Bill Readings radio je kao izvanredni profesor komparativne književnosti na Montrealskom sveučilištu. Poginuo je u avionskoj nesreći 1994. u dobi od 34 godine. Osim posmrtno objavljene studije “Sveučilište u ruševinama” (1997) napisao je i “Introducing Lyotard. Art and politics” (1991).




Odgovori