Znanstveno-stručni skup “Čovjek i smrt”


Znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT, 14.-16. rujna 2016.


 


 


Od 14. do 16. rujna 2016. u Galeriji Klovićevi dvori održat će se znanstveno-stručni skup Čovjek i smrt  u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Udruge Posmrtna pripomoć iz Zagreba.


 


 


U želji da se odgovori izazovima suvremenoga doba i pridonese stvaranju nove “kulture dostojanstvenog umiranja i smrti”, u povodu 85. obljetnice djelovanja Udruge Posmrtna pripomoć održat će se znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT. Skup je organiziran u suradnji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Udruge Posmrtna pripomoć, a održat će se od 14. do 16. rujna 2016. u Klovićevim dvorima, Jezuitski trg 4, Zagreb.


 


Pozivnica i program za znanstveno-stručni skup ČOVJEK I SMRT; Zagreb, 14.-16. rujna 2016.


 


http://www.pilar.hr/images/stories/dokumenti/skupovi/smrt/Pozivnica_i_program.pdf


 


 


Činjenica vlastite smrtnosti jedna je od stvarnosti čije se tematiziranje danas izbjegava i potiskuje. Neovisno o tome što ćemo se svi susresti s tom stvarnošću, kao da želimo vjerovati da se tiče nekoga drugog, a ne nas samih ili naših bližnjih.


 


Smrt je istodobno jedna od najintrigantnijih tema svakom mislećem biću. Ona nije tek prestanak bioloških funkcija, nego je u susretu kulturoloških obilježja, znanstvenih spoznaja i osobnih uvjerenja puno više od toga. Način suočavanja s umiranjem i smrću, oblici žalovanja, rituali pokopa i sjećanja na umrle pokazuju koje značenje čovjek pridaje ne samo smrti, nego i dostojanstvu umrle osobe. Smrt postavlja važna pitanja, no odgovori je nadilaze i zapravo govore o životu – od njegovih bioloških odrednica pa do samoga smisla.


 


Kako bismo došli do što cjelovitijih odgovora o pitanjima života i smrti koje suvremeno doba istodobno i nudi i traži, nužan je i dijalog iz različitih perspektiva. To će se na ovome skupu nastojati postići interdisciplinarnim znanstvenim pristupom tematici koji uključuje biološke, antropološke, povijesne, psihologijske, sociološke, filozofske, teološke i ine spoznaje o fenomenu smrti.


 


Uz izlaganja na znanstveno-stručnom skupu pozivamo vas i na izložbu Put u vječnost posvećenu istoj temi.


 


Izvori:


 


http://www.pilar.hr/novosti/sve-novosti/20-izdvojeno/800-znanstveno-strucni-skup-covjek-i-smrt-14-16-rujna-2016


 


http://www.unicath.hr/najava-znanstveno-strucni-skup-covjek-i-smrt


 


http://www.posmrtna-pripomoc.hr/znanstveno-strucni-skup-covjek-i-smrt-clanak-484.aspx


 


http://gkd.hr/category/obavijesti/


 


 


Odgovori