Konferencija o holokaustu ‘Novomučenici: perspektiva II’ u Zagrebu


Vaseljenski patrijarh u Hrvatskoj


 


 


Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej 9. i 10. septembra boravit će u Hrvatskoj. Tom će prilikom učestvovati u radu konferencije o holokaustu u Zagrebu, služiti svetu liturgiju u Jasenovcu i osveštati obnovljeni vladičanski dvor u Pakracu.


 


Kako je najavljeno iz Srpske pravoslavne gimnazije ‘Katarina Kantakuzina Branković’, patrijarh u petak, 9. septembra, dolazi u Zagreb gdje će otvoriti naučnu konferenciju ‘Novomučenici: perspektiva II’ koja će se održati u zgradi Gimnazije. Pored poglavara dvije crkve, u radu konferencije učestvuju najeminentniji stručnjaci za problem holokausta: Efraim Zurof, direktor ‘Simon Vizental centra’ u Jerusalimu, Ruta Vaganaite iz Litvanije, autor bestselera ‘Naši ljudi’ (Our People) protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti za holokaust iz Poljske, Rusije, Republike Srpske, Rumunije, Hrvatske, Izraela i Srbije. Radnim dijelom konferencije predsjedavat će episkop slavonski Jovan.


 


‘Prenoseći pozdrave patrijarha vaseljenskog i izraze njegove očinske brige i podrške, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da patrijarh dobro poznaje prilike u Hrvatskoj i stoga za pravoslavne Srbe predstavlja najveću radost što su prvi put u dosadašnjoj istoriji u prilici da budu domaćini prvom čoveku pravoslavlja’, navodi se u najavi.


 


Predviđeno je da patrijarh Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije istog dana posjeti područje na kojem se nalazio logor smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj u hramu Svetog Ilije u obližnjem selu Mlaka. U subotu, 10. septembra, patrijarh Vartolomej i patrijarh SPC-a Irinej će povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih Mučenika Jasenovačkih služiti svetu liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Istoga dana 13 sati vaseljenski patrijarh će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.


 


Izvor: http://snv.hr/obavijesti/vaseljenski-patrijarh-u-hrvatskoj




Odgovori