Izložba „Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu”

Bitka koja je završila prije 450 godina, a odigrala se u mađarskome gradu Sigetu povod je postavljanju izložbe „Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu“, koja će biti otvorena u četvrtak, 8. rujna 2016., u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a moći će se razgledati do 21. rujna.

 

Izložba se sastoji od književnih, likovnih i glazbenih djela koja su inspirirana opsadom grada Sigeta i hrabrim otporom branitelja višestruko brojnijem neprijatelju. Glavnina izložbe sastoji se od izabranih djela koja su dio Bibliothece Zriniane, knjižnice obitelji Zrinski, a koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK.

 

Likovna ostavština koja je inspirirana herojstvom Nikole Šubića Zrinskog, a bit će predstavljena na izložbi dio je fonda Grafičke zbirke NSK, dok su glazbena djela dio Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK.

 

Budući da nema sačuvanih materijalnih dokaza o životu Zrinskih jer je njihova cjelokupna imovina nakon propasti zrinsko-frankopanske urote po carskoj naredbi 1671. zaplijenjena, a posjedi opustošeni. Priča o njihovu životu ispričana je posredno, preko knjiga koje su prikupili. U njima možemo doznati više o Zrinskima. Kojim su se jezicima služili, što su proučavali i kako su se obrazovali.

 

Povijesni izvori govore kako su knjige koje se danas čuvaju Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prikupljane tijekom duljeg razdoblja i vjerojatno od više znamenitih plemića titule Zrinski. Pretpostavlja se da je prve knjige koje su postale dio knjižnice prikupio upravo Nikola Šubić Zrinski.

 

Izvor: http://www.nsk.hr/nikola-subic-zrinski-sigetska-bitka-nacionalnoj-sveucilisnoj-knjiznici-zagrebu/



Odgovori