Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi

Povodom današnjeg zahtjeva za razrješenjem voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme portal Historiografija.hr izražava svoju potpunu podršku provedbi Cjelovite kurikularne reforme.

 

 

Odstupila radna skupina za reformu kurikuluma; Šustar ne prihvaća razrješenje

 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar kazao je da kurikularna reforma ide dalje i da je u tome dobila jednoglasnu potporu Vlade RH. Ne prihvaćam zatraženo razrješnje ekspertne radne skupine. Ako smo uistinu posvećeni provedbi cjelovite kurikularne reforme, preuzmimo odgovornosti koje su nam povjerene.

 

Više o ovoj temi bit će na konferenciji za novinare 27. svibnja u 10 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. 

 

Prijepodne je Boris Jokić, govoreći u ime ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme kazao: “Struka mora biti ispred politike. Bili smo spremni na proširenje ove skupine, ali ne možemo pristati na političke pritiske – zato od ministra tražimo naše razrješenje”. Nadamo se da će se proces nastaviti i spremni smo u tome pomoći, poručio je te dodao kako društvo mora ‘odrasti’ i pomiriti se s činjenicom da u nekim stvarima za politiku nema mjesta.

 

Jokić smatra kako ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar želi ovu reformu, ali “da su utjecaj na ključne odluke u društvu dobile neke marginalne skuupine i stranke”. “Hrast je skupina koja vrši pritiske”, odgovorio je na pitanje novinara Jokić. “Nemamo moralni integritet nastaviti na ovakav način i iskreno se nadam da će hrvatska smoći snage da nastavi ovaj proces”, zaključio je Jokić. Zahvalio je svim članovima radne skupine za reformu školstva, ravnateljima i obrazovnim djelatnicima, djelatnicima Ministarstva, sindikatima, vjerskim skupinama, bivšim ministrima te svim članovima koji su radili na dokumentima i sudjelovali raspravi o kurikularnoj reformi. Zahvalio se i predsjednici republike Kolindi Grabar-Kitarović te šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku.

 

 

 

 

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Gordana Rusak kazala je da joj je žao zbog ostavke Ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem . Oni koji su ‘za’ reformu su po tome i za Jokića, dok su oni koji su ‘protiv’ njega ujedno i protiv reforme. To je potpuno pogrešan pristup, kazala je.

 

“Ljudima koji su radili na kurikularnoj reformi cijela Hrvatska treba zahvaliti”, izjavila je članica saborskog odbora za znanost Sabina Glasovac (SDP). “Ovo je jedina reforma koju je Vlada mogla provesti u ovom trenutku. Nekomu očito ne odgovara stručnost, nego bi radije da se ovim putem mijenjaju svjetonazorska pitanja”, poručila je Glasovac koja je uime SDP-a zatražila ostavku ministra Predraga Šustara. “Propustio je reagirati, brani se šutnjom, a odluke u njegovom resoru donosi netko drugi”, naglasila je. “SDP i dalje inzistira na provođenju obraznovne reforme kako bi naša djeca nakon završetka školovanja postala samomisleći ljudi”, dodala je te poručila kako će “veoma brzo doći vrijeme kad će ova destruktivna Vlada morati mjesto prepustiti drugima”.

 

 

 

 

Sindikat Preporod ocijenio je da vlast nije iskoristila posljednju priliku da sačuva svoj reformski karakter. “Umjesto da se prihvate opravdani zahtjevi članova skupine, napose da se isplate svi dugovi prema učiteljima i nastavnicima uključenima u projekt, vlast je dovela u pitanje nastavak projekta i upropašten je ozbiljan posao više stotina entuzijasta. Nakon što je zahtjeve hrabro odšutio, Predragu Šustaru preostalo je tek podnijeti neopozivu ostavku i tako spasiti barem vlastiti obraz”, navodi u priopćenju predsjednik sindikata Željko Stipić.

 

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske izražava duboko žaljenje zbog zahtjeva za razrješenje voditelja i članova stručne radne skupine koja je radila na cjelovitoj kurikularnoj reformi. Svi profesori i stručnjaci koji su radili na ovoj reformi više od 16 mjeseci (njih više od 400) uložili su golemi trud u izradu novih kurikularnih dokumenata kako bi poboljšali obrazovni sustav RH. Nacionalno vijeće učenika, kao najveće predstavničko tijelo učenika u RH izražava veliko nezadovoljstvo zbog uplitanja politike u ovu reformu. Smatramo da je ovo jedna od rijetkih pozitivnih inicijativa u našoj državi i da je struka morala imati prednost ispred politike, navodi, među ostalim, Nacionalno vijeće učenika RH.

 

U HNS-u ostavku članova radne skupine za reformu školstva ocjenjuju najvećom sramotom ove Vlade koja je svojim miješanjem u reformu onemogućila neovisni rad stručnjaka. “Umjesto da u 21. stoljeću govorimo o napretku i cjeloživotnom obrazovanju kao neminovnosti današnjeg vremena, Hrvatska se, na našu žalost, susreće sa stopiranjem najvažnije od svih reformi – reforme školstva”, kažu u priopćenju.

 

Stranka Hrid usprotivila se svakom političkom pritisku na stručnjake uključene u posao u vezi s kurikularnom reformom. “Apeliramo da se prestane raditi po štetnom principu da sa svakom novom smjenom vlasti počinje ‘nova era’. Zar ni u čemu ne može biti kontinuiteta?! Pita li se itko od njih kako će 65 tisuća učitelja i nastavnika nakon posljednjih događaja biti motivirani i angažirani da bi mogli obrazovati učenike na drukčiji način i pripremiti ih za budućnost”, ocijenili su u Hridu.

 

Inače, skupina za provedbu reforme kurikuluma je prije dva dana dala rok ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru da se danas do 10 sati očituje o njihovim zahtjevima ili će odstupiti. Zahtijevali su da ministar odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, koji smatra da ekspertnu skupinu treba proširiti s deset članova iz različitih područja kako bi u proširenom sastavu razmotrili prijedloge iz stručne i javne rasprave i primijenili one koje ocijene relevantnima. Članovi stručne skupine smatraju da se tako zapravo njima iskazuje nepovjerenje, a reforma obrazovanja prekida. Ministar Šustar najavio je svoju konferenciju za novinare – tek za petak.

 

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/336421/odstupa-li-ekspertna-radna-skupina-za-reformu-kurikuluma

 

 

Odgovori