Izložba posvećena 200. obljetnici rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 24. svibnja 2016. godine, u 12 sati bit će svečano otvorena izložba posvećena 200. obljetnici rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog pod nazivom Ivan Kukuljević Sakcinski u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: u povodu 200. obljetnice rođenja.

Ivan Kukuljević Sakcinski (1816. – 1889.) znameniti je hrvatski povjesničar, književnik, leksikograf i političar. Pored toga što je svojim djelovanjem snažno obilježio hrvatska kulturnopreporodna i politička zbivanja u 19. stoljeću, utemeljio je niz modernih znanstvenih disciplina – historiografiju, arhivistiku, bibliografiju, književnu povijest, epigrafiku, arheologiju, etnologiju i muzikologiju.

Okosnicu ove izložbe čine rukopisi te politički govori i povijesna djela kojima je Kukuljević autor, a čuvaju se u fondu Knjižnice u sklopu Zbirke rukopisa i starih knjiga. Ostali izlošci koji će zorno predstaviti Kukuljevićev rad, kao i vrijeme u kojem je živio i djelovao, dio su ostalih od ukupno četiri zbirke Knjižnice u kojima se čuva građa posebne vrste – Grafičke zbirke, Zbirke zemljovida i atlasa te Zbirke muzikalija i audiomaterijala.

Postav izložbe uključuje i odljev Bašćanske ploče, koja je znanstveno obrađena upravo na Kukuljevićev poticaj. Među izlošcima je i vrijedan prijepis čuvenog Kukuljevićevog Govora za narodni jezik dàržan od Ivana Kukuljevića Sakcinskoga na saboru kraljevinah Hrvatske i Slavonske dana 2a Svibnja 1843., prvog govora u Hrvatskom saboru održanog na hrvatskom jeziku koji je četiri godine nakon što je održan, 1847., doveo do odluke Sabora kojom je hrvatski proglašen službenim jezikom te kojom je omogućena njegova široka uporaba u školama i javnim službama.

Izložba će Kukuljevića predstaviti i kao znanstvenika, književnika i povjesničara te onoga čiji je rad nadahnuo brojne druge da govore, pišu, skladaju i na ostale načine stvaraju na hrvatskom jeziku. Izložba će biti otvorena do 1. lipnja 2016.

Odgovori