Javno predavanje Roberta Skenderovića “Najstarija matična knjiga brodske župe Presvetog Trojstva”

Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje


 


Javno predavanje dr. sc. Roberta Skenderovića „Najstarija matična knjiga brodske župe Presvetog Trojstva”


 


Gradska knjižnica Slavonski Brod bit će 17. svibnja 2016. domaćin javnom predavanju dr. sc. Roberta Skenderovića.



U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, 17. svibnja 2016, održat će se peto u nizu javnih predavanja djelatnika Podružnice u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice:



 


J A V N O    P R E D A V A NJ E:


dr. sc. Robert Skenderović


NAJSTARIJA MATIČNA KNJIGA 


 BRODSKE ŽUPE


PRESVETOG TROJSTVA


 


 



Najstarija matična knjiga brodske župe Presvetog Trojstva  (1701.-1735.) izuzetno je vrijedan, u mnogome jedinstven izvor za istraživanje povijesti grada Broda na Savi i okolice u razdoblju prve polovice 18. stoljeća. Ta matica svjedoči o novom početku grada nakon dugog razdoblja osmanlijske vlasti i dramatičnih godina Velikog bečkog rata (1683.-1699.). Ratna su zbivanja, naime, dovela ne samo do promjene vlasti nego i do velikih etno-konfesionalnih promjena pa je dotadašnje pretežito muslimansko stanovništvo otišlo, a novi početak započeli su malobrojni katolički građani Broda i doseljenici iz raznih drugih gradova.



Najstariju maticu, zapravo maticu krštenih brodske rimokatoličke župe, vodili su oci franjevci. Brođani su uz njih bili jako vezani jer su franjevci vodili pastoralnu skrb za brodske katolike još u vrijeme osmanlijske vlasti. Nakon oslobođenja od osmanlijske vlasti franjevci u Slavoniji ulaze u pola stoljeća svojeg zlatnog doba, kada izgrađuju mnoge samostane i osnivaju brojne župe. Tako i u Brodu na Savi započinje izgradnja današnje crkve Presvetog Trojstva i samostana. Uz to, u Brodu je u vrijeme vođenja matice započela i izgradnja brodske tvrđave. Sve je to u kratkome razdoblju promijenilo grad i dalo mu sasvim novu vizuru.



Matične knjige umrlih i vjenčanih se u prvoj polovici 18. stoljeća još nisu vodile. To pokazuje koliko je malo povijesnih izvora u to vrijeme uopće nastajalo, a zbog burnih kasnijih stoljeća još ih je manje uspjelo ostati sačuvano. Međutim, bogatstvo matice krštenih kao izvora doista oduševljava. Iz naizgled vrlo formalnih zapisa krštenja brodske djece i ponekog obraćenika dublja analiza otkriva demografska kretanja, migracije i društvene odnose. U izlaganju će se posebna pažnja usmjeriti na analizu migracija i  rekonstrukciju gradske elite na čijem su čelu bili brodski kapetani. Rekonstrukcija elite provodi se na temelju mreže kumstava, što je možda i najzanimljiviji dio analize matice krštenih kao povijesnog izvora. Istraživanje brodske matice donijelo je i poneke doista iznenađujući rezultate o kojima će se moći čuti na predavanju.



Izvor: http://hipsb.hr/najava-javno-predavanje-dr-sc-roberta-skenderovica-najstarija-maticna-knjiga-brodske-zupe-presvetog-trojstva/

 

Odgovori