Otvorenje Muzeja Apoksiomena


Ministarstvo kulture RH


 


Ministar kulture na svečanome otvorenju Muzeja Apoksiomena


 


27.4.2016. – Dugoiščekivano svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena održat će se u subotu, 30. travnja 2016. godine, u 20 sati na Rivi lošinjskih kapetana u Malome Lošinju. 


 


 


      Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.


 


      Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amaterski fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. U istraživanju lokaliteta i vađenju kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a preduvjet restauratorskih radova bila je desalinizacija koja se vršila do listopada 2000., nakon čega su krenuli konzervatorsko-restauratorski radovi, koji su trajali šest godina.


 


      Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, gdje je kip pomno restauriran i istraživan, o Apoksiomenu su neposredno skrbili posljednjih sedamnaest godina. Muzej Apoksiomena realiziran je sredstvima i zalaganjima Ministarstva kulture RH i Grada Maloga Lošinja, uz stručno-znanstvenu potporu Hrvatskoga restauratorskog zavoda.


 


      Muzej Apoksiomena svečano će otvoriti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a prigodnim govorom okupljene će na otvorenju pozdraviti i gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Cappelli i ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović.


 


      U programu otvorenja najavljen je i audiovizualni spektakl na moru.


 


Izvor i dodatni materijali: http://www.min-kulture.hr/


Odgovori