Tribina “Ja od jutra nisam stala – problematika neplaćenog kućanskog rada”


Ja od jutra nisam stala – problematika neplaćenog kućanskog rada


 


MAMA


Preradovićeva 18, Zagreb


 


Petak, 29. travnja 2016. u 19:00


 


Govore:


– Vedrana Bibić


– Ankica Čakardić


– Ana Rajković


– Jelena Tešija


 


 Moderatorica: Andreja Gregorina


 


Tribina Organizacijskog odbora osmomartovskog noćnog marša


 


 Osobno je političko, osim kada je riječ o neplaćenom kućanskom radu. On se i dalje odvija potiho, zanemareno i neprimijećeno, ali svakodnevno. Rodna podjela rada u kućanstvu i društvena reprodukcija odavno su prestale biti ‘vruće’ teme. Međutim, upravo zanemarivanje tih tema dovelo je do rasprava o ‘usklađivanju obiteljskog i poslovnog života’, a opetovano negiranje tog sastavnog dijela svakodnevice dovelo nas je do toga da se ženama sugeriraju ‘fleksibilnije radno vrijeme’ i ‘nestandardni oblici zaposlenja’, valjda kako bi uz posao mogle obavljati i svoju, kako se to želi prikazati, ‘prirodnu zadaću’ spremačica, skrbiteljica i njegovateljica.


 


 Povodom Prvog maja, na agendu vraćamo temu neplaćenog kućanskog rada, koja je zanemarena i u radničkom, ali i u feminističkom pokretu.


 


 Kroz razgovor će se propitati kako proizvodni procesi u kapitalizmu utječu na položaj žena i kako je neplaćeni kućanski rad neprimjetno ‘ispao’ iz feminizma, a osvrnut ćemo se i na prebacivanje socijalnih servisa s leđa države na pojedince i pojedinke. Govornice će pružiti povijesni pregled, kao i stanje u zemljama koje su kućanski neplaćeni rad priznale i novčano ga vrednuju, ali i kontekst Jugoslavije i AFŽ-ov pokušaj socijalizacije kućanskog rada.


 


 


 Dođite na našu tribinu uoči Prvog maja. Pričat ćemo o bitnim problemima o kojima rijetko kad pričamo, iako često čujemo, a i same izgovorimo “Ja od jutra nisam stala”. Zašto je to tako i kako to promijeniti, pitamo se u petak.


 


Izvor: http://www.mi2.hr/2016/04/ja-od-jutra-nisam-stala-problematika-neplacenog-kucanskog-rada/




Odgovori