Održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

                            

U HRVATSKOJ AKADEMIJI ZNANOSTI I UMJETNOSTI ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA OBILJEŽAVANJE 450. OBLJETNICE SIGETSKE BITKE

 

Zagreb, 21. travnja 2016. – U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 21. travnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. Predsjednik Povjerenstva je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a članovi Povjerenstva su u ime Ministarstva kulture pomoćnica ministra dr. sc. Iva Hraste Sočo, u ime Grada Zagreba zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin i prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, predsjednik Odbora za pripremu znanstvenog skupa povodom 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Tomislav Raukar, upravitelj Odsjeka za povijest HAZU dr. sc. Damir Karbić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, predstavnik Matice hrvatske akademik Josip Bratulić, predstavnik  Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ prof. dr. sc. Đuro Deželić, mons. Juraj Kolarić te inicijator proslave dr. sc. Vladimir Lončarević. Povjerenstvo djeluje od lipnja 2015. i u pripremi obilježavanja ovog značajnog jubileja iz hrvatske povijesti blisko surađuje s hrvatskim veleposlanstvom u Mađarskoj, mađarskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu, kao i sa Spomen-odborom „Zrínyi Miklós“ kojem je predsjednik Janos Hovari i koji koordinira proslave planirane u Mađarskoj.

Članovi Povjerenstva izrazili su zadovoljstvo što je Hrvatski sabor jednoglasno podržao prijedlog Povjerenstva da se 2016. proglasi Spomen-godinom Nikole Šubića Zrinskog.

Tim povodom u Zagrebu će započeti projekt postavljanja kamenog poprsja Nikole Šubića Zrinskog na njegovom trgu, čime bi se napokon realizirala ideja pokrenuta još 1879. koja se nije mogla ostvariti uslijed nepovoljnih političkih prilika. Grad Zagreb je pokrenuo postupak raspisivanja natječaja za idejno rješenje poprsja. U čast Zrinskog postavit će se i spomen-ploče u njegovom rodnom Zrinu i u Čakovcu, a proslave i prigodna događanja planiraju se i u Ozlju, Hrvatskoj Kostajnici i u drugim hrvatskim gradovima.

Prvi projekt u Spomen-godini bit će scensko uprizorenje dijelova opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca 29. travnja u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu u izvedbi solista i ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kojom će se ujedno obilježiti i Dan Međimurske županije.

Jedna od središnjih točaka obilježavanja ovog jubileja bit će međunarodni znanstveni skup o Sigetskoj bitci i Nikoli Šubiću Zrinskom koji pripremaju HAZU, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski studiji i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko katoličko sveučilište koji će se održati u listopadu u palači HAZU, a uz hrvatske povjesničare sudjelovat će i povjesničari iz Mađarske, Turske i Italije. Tom prigodom održat će se i svečana akademija kojom će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog.

Središnje obilježavanje 450. obljetnice junačke obrane Sigeta održat će se 7. rujna 2016. u nazočnosti pokrovitelja proslave, mađarskog predsjednika Janosa Adera, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Tom će prigodom na tvrđavi u Sigetu ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izvesti zbor „U boj, u boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinski. U Sigetu će se tih dana organizirati i Hrvatski dan. Cjelovitu operu izvest će HNK Zagreb na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu tijekom ljeta, a gostovanje ansambla i solista HNK Osijek s izvedbom navedene opere u Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti planirano je krajem godine.

Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika pripremaju nekoliko izdavačkih projekata – knjigu hrvatskih epskih i lirskih književnih radova o Sigetskoj bitci  pod naslovom Nikola Šubić Zrinski u hrvatskom stihu, reprint djela Petra Zrinskog Adrianskoga mora sirena te objavu romana za mlade s temom Sigetske bitke.

 

Marijan Lipovac         

Ured za odnose s javnošću i medije HAZU 

 

Izvor: http://info.hazu.hr/

                                                                   

Odgovori