Koncert za toleranciju


Zagrebačka filharmonija


 


http://www.zgf.hr/koncert-za-toleranciju/


 


ZAGREB – Koncertom za toleranciju, Zagrebačka filharmonija dat će svoj glazbeni doprinos  obilježavanju  100 godina islama u Republici Hrvatskoj.


 


U Republici Hrvatskoj islam je institucionalno ravnopravna religija već punih 100 godina, na što su hrvatski muslimani osobito ponosni.  Zagrebačka filharmonija svoj će doprinos proslavi dati koncertom  22.4. u dvorani Lisinski, a  27.4.glazbom će uveličati i svečanu akademiju u Hrvatskom narodnom kazalištu kojoj će nazočiti cijeli državni vrh.


 


Pod ravnanjem jednog od najvećih hrvatskih dirigenata, Pavla Dešpalja, Zagrebačka filharmonija izvest će zanimljiv glazbeni program. Naime, prvi put u Hrvatskoj bit će izvedena Hiraeth simfonija sirijsko-američkog skladatelja Maleka Jandalija.  Ovaj skladatelj, pijanist i humanitarac svoj je glazbeni izričaj i djelovanje stavio u službu pomaganja ratom zahvaćenoj sirijskoj djeci. Kroz svoju organizaciju Klaviri za mir i glazbenu edukaciju želi im dati mogućnost za bolju budućnost.  Inače, ovaj je umjetnik u veljači ove godine sa Zagrebačkom filharmonijom nastupio na najprestižnijoj američkoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu. Sada ga Zagrebačka filharmonija ugošćuje u Zagrebu.



 Solistički dio na koncertu u petak  pripast će mladoj pijanistici Miji Pečnik. Mia Pečnik dosad je„pokorila“ sva nacionalna pijanistička natjecanja te joj je to zasluženo donijelo priliku da  sa samo 16 godina ima debi sa velikim orkestrom- sa Zagrebačkom filharmonijom koja spremno potiče mlade hrvatske glazbenike u njhovu razvoju.


 Mia Pečnik predstavit će se izvedbom skladbe Allegro Appassionato skladatelja Camille Saint-Saënsa.


 


Mnoštvo je razloga za doći na koncert – svojim dolaskom podržat ćete razvoj društva multikulturalnosti, slobode vjeroispovijesti i ljudskih prava, podržat ćete izvrsnost koju utjelovljuju mladi hrvatski glazbenici, poslat ćete poruku mira i tolerancije, i u konačnici poslušati prekrasan glazbeni program u izvedbi  vrhunskih umjetnika.


Odgovori