Institut za savremenu istoriju (Beograd): Digitalni centar / Izdanja u digitalnoj formi

Digitalni centar (DISI) je komponenta Instituta za savremenu istoriju posvećena zaštiti istorijskog nasleđa i njegovom predstavljanju naučnoj i najširoj javnosti na savremen način.

Razvoj informacionih tehnologija omogućava novi pristup istraživanjima i temeljno menja našu nauku, usmeravajući je putem stalnih inovacija. Na ovom tragu Institut za savremenu istoriju osnovao je 31. januara 2019. Digitalni centar instituta za savremenu istoriju.

Delatnost DISI se zasniva na Pravilniku o sprovođenju Platforme o otvorenoj nauci, kojim se Institut za savremenu istoriju opredelio ka otvorenom pristupu rezultatima svog rada. Naš tim realizuje ovu misiju izgradnjom Portala (PISI), Repozitorijuma (RISI) i Kolekcija (KISI) Instituta za savremenu istoriju. Radne procedure su rađene prema vodećim svetskim standardima u ovoj oblasti, a usklađene su sa Platformom o otvorenoj nauci Ministarstva nauke i sa Smernicama za digitalizaciju kulturnog nasleđa Ministarstva kulture i informisanja.

Vođeni smo osnovnim ciljem da javnosti približimo višedecenijske napore istraživača da društvu pruže uvide u prošlosti.

 

Izvor: https://isi.co.rs/digitalni-centar/

 

 

Pola veka ISI

 

O projektu

Institut za savremenu istoriju je 2019. godine povodom obeležavanja pola veka svog postojanja pokrenuo projekat digitalne obrade, čuvanja i stavljanja na uvid javnosti naučnih radova saradnika Instituta, bibliotečkog materijala, kao i svedočanstava o radu ustanove i posebnih zbirki i kolekcija koje čuva.

Projekat „Pola veka Instituta za savremenu istoriju: digitalizacija produkcije i izrada internet platforme“ je osmišljen u želji da se stvaranjem uslova za povećanu vidljivost i dostupnost naučnog i kulturnog nasleđa od značaja za savremenu istoriju doprinese popularizaciji i boljem sagledavanju važnosti istoriografije, proširi krug korisnika, demokratizuje pristup rezultatima naučnog istraživanja i olakša međunarodna saradnja.

https://www.pisi.co.rs/

 

Izdanja

Naučni radovi saradnika Instituta broje više stotina publikacija, od naučnih monografija, članaka i zbornika do bibliografija, hronologija i kritičkih izdanja izvora. Autori ovih radova ubrajaju se u najpoznatija imena jugoslovenske i srpske istoriografije. Namera nam je da sva ova izdanja u digitalnoj formi postanu što dostupnija javnosti.

https://www.pisi.co.rs/con-category/izdanja/

 

 

 

Odgovori